10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961'den beri 10 Ocak günü düzenleniyor. Türk basın tarihine "˜Dokuz patron olayı' olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı 10 Ocak 1961 tarihi önem taşıyor.

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961'den beri 10 Ocak günü düzenleniyor. Türk basın tarihine "˜Dokuz patron olayı' olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı 10 Ocak 1961 tarihi önem taşıyor.

~~Günümüzde basın özgürlüğü konusunda en zor günlerini yaşayan Türkiye'de gazeteciler 60 yıldır var olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor.

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan "212 sayılı kanun" adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. 1961-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, " 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

~~212 SAYILI YASANIN ÖNEMİ NE?

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. "Dokuz patron olayı" olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca "Basın" adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başladı ve 1971'de "Çalışan Gazeteciler Günü" halini aldı.

~~Küresel Gazeteciler Konseyi: Türkiye'de 20 gazeteci coronadan hayatını kaybetti

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından yapılan açıklamada, 2020 yılında corona virüse yenik düşen 300'den fazla gazeteciden 20'sinin Türkiye'de yaşamını yitirdiği belirtildi. Bu sayıyla Türkiye'nin dünyada 8. olduğu açıklandı.

~~Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinden en çok zarar gören meslek mensupları arasında gazeteciler ilk sıralarda yer alıyor.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de 2020 yılında corona virüs nedeniyle 20 gazetecinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Dünyada ise kesin rakamlar tam bilinmemekle birlikte uluslararası kuruluşların derlediği bilgiler ışığında, 20 binden fazla gazetecinin corona virüse yakalandığı, bunlardan 600'ünün hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

93 gazetecinin virüsten can verdiği Peru'nun ilk sırayı aldığı listede, Türkiye 20 gazetecinin vefatı ile dünyada 8'inci sırada yer alıyor.

HAYATINI KAYBEDEN GAZETECİLER

Hacı Bozkurt (Adıyaman"“DHA), Ferhat Koç (Ankara"“Milli Gazete), Hikmet Bakan (Van"“ATV"“Show TV), Yılmaz Tarancı (Diyarbakır"“Dokuzhaber), Cengiz Koncuk (Gaziantep"“Amatörce Gazetesi), Ahmet Kekeç (İstanbul"“Star), Hasan Can (TRT"“Konya Ereğli), Süleyman Usta (Rize"“Sarıyer Gazetesi, Çay TV), İbrahim Toru (Şanlıurfa"“Kanal Urfa TV), İlhan Erk (Adana"“Spor Yazarı), Tevfik Fazlı Doğan (Hatay"“Zafer Gazetesi) Akif Çelik (Malatya"“ASYMD), Yakup Kocabaş (Antalya Gazipaşa Gündem Gazetesi), Süleyman Şah Gökcan (Muğla-Şah Medya) Hıdır Keleş (Kars-Halk Gazetesi), Sabahattin Kaya (Mardin AA Ömerli Muhabiri), Fethi Şimşek (Burdur-Hürriyet-Burdur FM) İsmail Has (Osmaniye-Haber 80), Ahmet Özcan (Rize-Ardeşenin Sesi) ve Muhammet Arbağ (Osmaniye-TRT).