Mısır basını, Erdoğan-Sisi görüşmesini nasıl yorumladı? Erdoğan 'Zalim Katil Darbeci' demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katılmak için gittiği Doha'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkışması Mısır basınında da gündemin ilk sıralarına yerleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katılmak için gittiği Doha'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkışması Mısır basınında da gündemin ilk sıralarına yerleşti.

~Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin davetiyle Doha’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün, daha önce “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkıştı. Bu tokalaşma iki ülke arasında 9 yıl sonra en üst düzey görüşme oldu.

Mısır basını, görüşmeye gündemin ilk sıralarında yer verdi. Ülkenin önde gelen yayın kuruluşlarından El Ahram, Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın görüşmeyle ilgili bir açıklama yapmadığını ancak iki liderin el sıkıştığı fotoğrafın sosyal medyada viral olduğunu aktardı.

LİBYA NEDENİYLE GÖRÜŞMELER DURMUŞTU

El Ahram, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'nün geçen ay sonunda Türkiye’yle görüşmelere son verdikleri yönündeki açıklamasına dikkat çekti. Türkiye’nin Libya’yla imzaladığı enerji anlaşmasına karşı çıkan Mısır'ın Dışişleri Bakanı Şükrü, Türkiye’yle geçen sene başlayan ilişkileri normalleştirmeye yönelik görüşmelerin “Türkiye’nin Libya’da attığı adımlar nedeniyle” iki oturum sonrası sona erdiğini söylemişti.

Mısır basını, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2013'te Müslüman Kardeşler iktidarının devrildiği darbeyle koptuğuna dikkat çekerek, Erdoğan'ın o dönemde Müslüman Kardeşler'e büyük destek verdiğini hatırlattı. Sisi'nin iktidara gelmesinin ardından Türkiye-Mısır ilişkileri en sıkıntılı dönemini yaşamaya başlamış, elçiler de karşılıklı olarak geri çekilmişti.

Mısır gazetelerindeki haberlerde, görüşmelerin yeniden başlamasına karşın ilişkilerin son dönemde Libya konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yeniden kötüye gittiği belirtildi. Haberlerde, Erdoğan ve Sisi arasındaki son temasın normalleşme görüşmelerinin yeniden başlamasına yol açıp açmayacağının belirsiz olduğu yorumu yer aldı.

KATAR VE MISIR ARASINDAKİ YAKINLAŞMA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Öte yandan Mısır basını, diplomatik ilişkilerin kesilmesine karşın ticari ilişkilerin sürdüğünü, 2022'nin ilk yarısında Türkiye'nin Mısır'ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi.

Mısır basını ayrıca, darbe sonrası kötüye giden Mısır-Katar ilişkilerinin de son dönemde iyileştiğini, Sisi'nin eylülde Doha'yı ziyaret ettiğini hatırlattı.

“ZALİM, KATİL, DARBECİ…” DEMİŞTİ

Erdoğan, 2013'teki darbe sonrası Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sisi ile ilgili sert ifadeler kullanmıştı. 2019 yılında, BM Genel Kurulu'na katılan Erdoğan, resmi yemek programında Sisi ile aynı masada bulunmamak için yemek davetine katılmamıştı. Erdoğan, yemeğe katılmamasıyla ilgili yöneltilen sorular üzerine, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” cevabını vermişti.

Erdoğan, 2019 yılında yaptığı bir açıklamada da, “Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50'ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi…” demişti.