Yüksel: "Biz hükümet olarak gerekeni yaptık; şimdi sıra Volvo'da"

Yüksel: "Biz hükümet olarak gerekeni yaptık; şimdi sıra Volvo'da" Önceki gün Genk’teki Ford fabrikasının tamamen kapatılmasının ardından Belçika’da gözler Volvo’ya çevrildi.

Yüksel: "Biz hükümet olarak gerekeni yaptık; şimdi sıra Volvo'da" Önceki gün Genk’teki Ford fabrikasının tamamen kapatılmasının ardından Belçika’da gözler Volvo’ya çevrildi.

Federal Milletvekili Yüksel, acil çözüm yönünde Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi- Çalışma Bakanı Kris Peeters’i komisyonda soru yağmuruna tuttu.

Federal Meclis Komisyonu’nda, CD&V’nin Gent Milletvekili Veli Yüksel’den Volvo’nun geleceği ile ilgili gelen önemli soruyu, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi- Çalışma Bakanı Kris Peeters yanıtladı. Peeters, önümüzdeki 4 yıl boyunca, Volvo’nun Gent’e yaklaşık 30 milyon avro işçi maliyet azaltması gidileceğini ifade ederek, ‘‘Volvo Gent’te, 2015 ve 2016’da, 4.1 milyon avro gibi bir işçi maliyet azaltmasından yararlanılacak. 2016 ve 2017’de ise bu rakam 7.2 milyon avroya kadar yükseltilecek. Toplamda, 2015- 2018 dönemine 22.6 euro bütçe ayrıldı. Buna ek olarak, Volvo Gent, federal hükümetin işveren katkılarını düşürmesine güvenebilir’’ şeklinde cevapladı.

Volvo Cars ve Çinli ana şirketi Geely’nin uzun vadede sağlıklı olabilmesi için %15 (işçi) maliyeti azalma çağrısında bulunmuştu. Volvo’nun bu talebinin karşılandığını söyleyen Belçika Federal Parlementosu Milletvekili Veli Yüksel, ‘‘Federal hükümetin sağladığı 22.6 euroluk işgücü maliyeti azaltma kararı, büyük bir özveri olarak görülmeli. Bu büyük çaba, Volvo'nun talebini karşılamaktadır. Bu çabanın bir karşılığının olması gerekmektedir. Biz hükümet olarak gerekeni yaptık; şimdi sıra Volvo'da. Gent'teki üretimin en azından muhafaza edilmesi gerekmektedir’’ dedi.

‘‘Volvo Gent, XC60’a devam edecek’’

Diğer yandan geçtiğimiz ay Volvo yönetiminin, başta Belçika olmak üzere dünya piyasasında dahi ‘‘yok satan’’ XC60 modeli için Çin'de de üretimine başlanabilineceği açıklaması, Volvo’nun Gent fabrikasında çalışan yaklaşık 5 bin Gentli işçiyi endişeye düşürmüştü. Endişelerin yersiz olduğunu kaydeden Veli Yüksel, yaptığı değerlendirmede, ‘‘Kris Peeters’ın açıklamasına göre, XC60 modelinin üretiminin büyük bir kısmı Gent’te yapılmakta. Volvo yönetimi sadece Çin’in yerel pazarı için üretimin taşınacağını söyledi. Bu nedenle Gent XC60’in ana üretim fabrikası olarak kalmaya devame decek. Volvo'nun 3 modelinden (V40, S60 ve XC60) sadece V40’ın halefinin üretimi Gent’e verilecek. S60 ve XC60’in halefleri hakkında, karar verilmedi’’ dedi.
‘‘Volvo net olmalı’’

Federal Milletvekili Veli Yüksel, Volvo yönetimine biran önce Gent’teki fabrikada üretimleri yapılacak olan modelleri belirlemeye davet ederek, ‘‘Ortadaki belirsizliğin netleşmesi gerekmektedir. Volvo bir an önce ve ivedilikle kararını vermeli. Çünkü Gent fabrikasındaki işçilerin kaygıları giderilmeli’’ şeklinde konuştu. Komisyon toplantısında Çalışma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kris Peeters’dan gelecek modellerin teminatı ile ilgili Volvo Cars ve Geely ile birlikte biraraya gelip, konuyu açıklığa kavuşturmasını isteyen Veli Yüksel, ‘‘V40’ın yanı sıra, hala Gent’te üretilecek modellerin hakkında çok belirsizlikler var. Volvo’nun açık ve net bir karar almasının zamanı gelmiştir’’ dedi.