"˜TÜRKİYE BİLGİ YARIŞMASI'NIN ALTINCISI 05 MAYIS'TA DÜZENLENİYOR"¦

~~Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği öncülüğünde Belçika Türk Dernekleri Birliği (BTDB),Gold Radyo'nun desteği ile "˜6.Türkiye Bilgi Yarışması' düzenlenecek.

~~Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği öncülüğünde Belçika Türk Dernekleri Birliği (BTDB),Gold Radyo'nun desteği ile ‘6.Türkiye Bilgi Yarışması’ düzenlenecek.

Projenin fikir babası ve organizatörlerinden olan Esen Kalın’ın Türkçe’yi yaşatma ve gelecek nesillere güzel bir Türkçe bırakma adına hazırlayıp sunduğu ‘6. Türkiye Bilgi Yarışması’ hakkında, T.C. Brüksel Büyükelçiliği Şehit diplomat Dursun Aksoy salonunda bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçilik Eğitim Müşavir vekili Ali Özgür ve Gold Fm sunucu Esen Kalın,  ‘6.Türkiye Bilgi Yarışması’ hakkında görüşlerini basın mensuplarıyla paylaştılar.

Belçika Türk Dernekleri Birliği Başkanı Rıfat Can, ve BTDB Brüksel şubesi eğitici personeli Sergül Şamlıoğlu, Türk Kadınlar Derneği ve EYAD derneği temsilcilerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında projenin fikir babası, Esen Kalın düzenleyecekleri yarışmayla ilgili olarak özetle şunları söyledi:

ESEN KALIN: “AMACIMIZ TÜRKÇE'YE KATKI SUNMAK”

"Bu sene dahil 6 yıldan beri bu yarışmayı düzenlemekteyiz. 2013 yılında ilk defa benim girişimlerimle başlayan Türkiye Bilgi Yarışması'nı geleneksel hale getirmeye çalışıyoruz. Bu yarışmanın amacı Belçika'da yaşayan Türk kökenli öğrencilerimizin ana dilleri olan Türkçe'ye daha fazla önem vermelerinin yanında yarışmalar sonunda vereceğimiz ödüller ile öğrencilerimizi teşvik ederek, Türkçe'nin gelişmesine katkı sunmaktayız" dedi.

Sözlerine devam eden Kalın, “geçmiş yarışmaların yeteri kadar duyurulmadığına” dikkatleri çekerek, “bu etkinliğin daha geniş kitlelere duyurulması için bu basın toplantısını düzenlediklerin” ifade ederek, “yarışmaya tüm ailelerin davetli olduğunu ve bu yarışmaya daha çok katılım beklediklerini” ifade etti.

EĞİTİM MÜŞAVİR VEKİLİ ÖZGÜR: “AMAÇ ÖĞRENMEYE TEŞVİK ETMEK”

Yarışmanın amacını, 'ilköğretim çağında olan Türk kökenli öğrencilerimizin Türkçe ve Türk Kültürü derslerine ilgisini artırmak,Türk tarihi ve kültürünü, Türkiye'nin zenginliklerini fark ettirerek bu alanda onları araştırmaya sevk etmek ve öğrenmeye teşvik etmektir.' Şeklinde açıklayan Eğitim Müşavir vekili Ali Özgür "Yarışmaya 6 bölgeden 2 şer öğrencinin eleme usulü ile katılacaktır. Öğrencilerimize Türkçe, Türk tarihi, Türkiye coğrafyası, Türk kültürü, genel kültür, Din kültürü ve Ahlâk bilgisi dallarında 5'er soru, Güncel genel konulardan da 2 soru sorulacak. Yarışmanın eşitlikle sonuçlanması halinde ise yedek sorulara baş vuracağız açıklamasında bulundu.

Türkçe ve Türk kültür öğretmeni Zeynep Uludüz ise Belçika'nın 6 eğitim bölgesinde Türkçe ve Türk Kültürü derslerine devam eden 4-5-6 sınıf öğrencileri arasında öğretmenler tarafından seçilecek öğrenciler bölge elemelerine tabi tutulacak. Bölgelerinde grup birincileri olan öğrenciler 05 Mayıs'ta Brüksel'de düzenlenecek olan ‘6.Türkiye Bilgi Yarışması’ndaki finalde yarışmaya hak kazanacak. Birinci, ikinci ve üçüncü olanlara 200-100-50 şer Euro ile ödüllendirileceklerdir.

Ben bu konuda bizlere destek olan Başkonsolosumuz Sayın Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, programın fikir babası Sayın Esen Kalın ve Bize yine destek olan BTDB Başkanı Sayın Rıfat Can ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği öncülüğünde  6.Türkiye Bilgi Yarışması, Gold FM ve Turkse Unie partnerliğinde 05 Mayıs 2018 cumartesi günü saat 14:30'da, Avenue Eugene Plask 140, 1030 Schaerbeek’de bulunan ‘Theatra 140’ salonunda gerçekleştirilecektir " diyerek, yarışma hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

BAŞKONSOLOS KIRBAŞLI KARAOĞLU “BU YARIŞMAYI ÖNEMSİYORUM, TÜM AİLELERİN ÇOCUKLARIYLA KATILIMINI BEKLİYORUZ.

T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu ise Türkçe’nin her alanda yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. İlgi olsa da olmasa da bu yarışmaların yapılmasının çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Ben bu yarışmalara ilginin artacağına inanıyorum. Türkçe ver olduğu için Türkler var olduğu için biz burada başkonsolosluk görevi yağmaktayız. Türkçe aynı zamanda kimliğimizdir.

Türkçe yaşamalı ki aidiyetimizde yaşamalı. Bu anlamda her alanda evde okulda, basında her yerde Türkçe’mizin var olması, hem Türkçe’mizin güzel bir şekilde konuşulması ve yaşatılmasına hem de çocuklarımızın kendilerini geliştirilmesine büyük önem arz ediyor.

Bu bağlamda da bu yarışmayı çok önemsiyoruz. Bu yarışmaya tüm ailelerin çocuklarıyla birlikte katılmalarını özellikle bekliyoruz.  Bizler her zaman Türkçe’nin var olduğu ve anlatıldığı tüm etkinliklerin yanında olacağız ve olmaya da devam edeceğiz. Tıpkı Esen Kalın’ın ve Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerimizin katkılarıyla hazırlayıp sunulan ‘Türkiye Bilgi Yarışması’ gibi programlar gibi.

Biz bu programların çocuklarımızın gelişimine, güzel Türkçe konuşmaları yanında kendi kültür ve tarihlerini öğrenmeleri için çok yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Ben buradan bu programın duyurulması ve programa geniş katılımın olması için katkı sunan hem değerli basın mensuplarına hem de Sivil Toplum Kuruluş Temsilcilerine çok teşekkür ediyorum.

Ümit ederim ki bu tür yarışmalara ilgi artsın katılım fazla olsun. Yalnız bu yarışmaya değil Türkçe’yi ilgilendiren tüm etkinliklere büyük özen gösterilmeli. Bizim hedefimiz kalabalıklardan ziyade orada Türk dilini ve kültürünü yaşatmak olmalı. Duyurular yapılmalı gelende sağ olsun gelmeyende. Ancak bu konudaki duyarlı ailelere ulaşıldığında onların geleceğine inanıyor ve bekliyoruz. Gelmeleri çocukları adına çok yararlı olacaktır. Hava nasıl olursa olsun muhakkak katılım olmalı.

Bu vesileyle bir kez daha başta projenin fikir babası ‘Esen Kalın’a bu projenin organizatörlüğünü üstlenen Milli Eğitim Müşavirliğimize, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerimize, yarışmacı öğrencilerimize ve sponsorlara şimdiden çok teşekkür ediyorum” dedi.

www.belcikaaydinhaber.com