İsrail terör estirdi: Onlarca ölü binlerce yaralı var

ABD'nin büyükelçiliğini resmi olarak Kudüs'e taşıdığı sıralarda, Gazze, İsrail sınırında adeta bir katliam yaşandı. Filistinli protestoculara İsrail ordusu tarafından gerçek mermiyle ateş açıldı. Açılan ateşte belirlemelere göre en az 55 Filistinli hayatını kaybederken 2000'den fazla gösterici de yaralandı. Bu aynı zamanda 2014 yılından bu yana Gazze'de yaşanan en kanlı gün olarak da kayıtlara geçti.

~~ABD'nin büyükelçiliğini resmi olarak Kudüs'e taşıdığı sıralarda, Gazze, İsrail sınırında adeta bir katliam yaşandı. Filistinli protestoculara İsrail ordusu tarafından gerçek mermiyle ateş açıldı. Açılan ateşte belirlemelere göre en az 55 Filistinli hayatını kaybederken 2000'den fazla gösterici de yaralandı. Bu aynı zamanda 2014 yılından bu yana Gazze'de yaşanan en kanlı gün olarak da kayıtlara geçti
Filistinli yetkililer Gazze sınırında İsrail askerlerinin ateşi sonucu en az 55 Filistinli’nin hayatını kaybettiğini ve 2400 kişinin de yaralandığını açıkladı. Pazartesi günü Gazze'de 2014'ten bu yana en kanlı gün olarak kayıtlara geçti.

Son kayıplarla birlikte Mart ayı sonundan buyana devam eden sınır protestolarında hayatlarını kaybeden Filistinliler'in sayısı 80'i geçti. Bu süre içinde 2000'den fazla da Gazzeli yaralandı.

Hamas'ın öncülük ettiği protestolar 10 yıldan fazla bir süredir devam eden, İsrail ve Mısır tarafından uygulanan Gazze ablukasının kaldırılması amacıyla düzenleniyor.

35 BİN PROTESTOCU VARDI

Pazartesi günü ayrıca Kudüs'te Amerikan Büyükelçiliği'nin açılışı da protestoların ana nedenlerinden biriydi. İsrail ordusu Gazze sınırı boyunca 12 bölgede 35 bin protestocu toplandığını belirtti.

Onlarca Filistinli de Kudüs'ün dış mahallelerinde İsrail askerleriyle çatışıyor.

Görgü tanıkları bir bölgede İsrail askerlerinin gerçek mermi kullandığını bildiriyor. Bir başka çatışmanın da Kudüs ve Beytüllahim arasında olduğu belirtiliyor.

Ramallah'ta da Amerikan Büyükelçiliği'nin Kudüs'te açılışını protesto gösterisi var. Filistinliler ayrıca büyük felaket olarak niteledikleri ve yüz binlerce Filistinli’nin İsrail'in 1948'deki işgaliyle mülteci durumuna düşmelerini anıyor.

BMGK ‘ACİL’ GÜNDEM İLE TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de meydana gelen olaylar nedeniyle acil gündemle toplanıyor. Toplantı konseyin geçici üyesi Kuveyt’in talebi üzerine gerçekleşecek.

GUTERRES: ENDİŞELİYİZ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres de, Gazze’de yaşanan katliamla ilgili açıklamalarda bulundu. BM Genel Sekreteri, Viyana’da Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile yaptığı görüşmesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Gazze ile ilgili gelen ölüm haberlerinin kendisini derin endişeye sevk ettiğini söyledi.

DIŞİŞLERİ’NDEN SERT AÇIKLAMA

Türkiye’den de yaşanan olaylarla ilgili sert bir açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“ABD'nin Tel Aviv'de bulunan Büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve ilgili tüm BM Kararlarını ihlal ederek Kudüs'e taşımasını şiddetle kınıyoruz. Bu tasarrufu hukuki açıdan yok hükmünde saydığımızı yineliyoruz. Filistin halkının meşru haklarını yok sayan bu adımın bölgesel barış, güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceğini vurguluyoruz.

13 Aralık 2017'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi ve 21 Aralık 2017'de BM Genel Kurulu'nda alınan Kudüs konulu kararlar ABD'nin attığı bu gayri meşru adımın uluslararası toplum tarafından reddedildiğini göstermiştir. ABD Yönetimi bu tutumunda ısrar ederek, Ortadoğu'daki en temel sorunun çözüm zeminini tahrip etmiştir. Barış sürecinde ortaya konulan yerleşik parametreleri aşındırma riski taşıyan bu kararın bölgede yolaçacağı menfi sonuçların sorumluluğu da bütünüyle ABD Yönetimi'ne ait olacaktır. Bu adımdan cesaret alan İsrail güvenlik güçlerinin barışçı gösteri yapan Filistinlilere uygulamakta oldukları katliamı lanetliyoruz.

Filistin meselesi kalıcı ve adil bir çözüme kavuşmadıkça, Filistin halkına karşı adaletsiz yaklaşımlar sürdükçe, ne bölgesel ne de küresel huzur ve istikrar mümkün olacaktır.

Ülkemiz bundan sonra da barış sürecinin sağlıklı bir zeminde canlandırılması ve bölgede adil, kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi için uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleriyle çalışmaya devam edecektir.”

BMGK VE İİT TOPLANIYOR

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) olağanüstü toplantı düzenlemeye davet etti. İİT’nin Cuma günü toplanması bekleniyor. BMGK’nın Türkiye’den kısa süre önce Kuveyt tarafından yapılan talep üzerine Salı günü toplanacağı açıklandı. Filistin Yönetimi de BMGK’nın olağanüstü toplantısı için çağrıda bulundu.