~~Yüksel: Tercihimizi NATO'dan yana kullandık

Geçtiğimiz hafta Belçika hükümeti, ABD üretimi yeni nesil savaş uçağı F- 35'leri filosuna katacağı açıklaması, Avrupa Birliği'nin gündemine bomba gibi düşmüştü.

~~Yüksel: Tercihimizi NATO’dan yana kullandık

Geçtiğimiz hafta Belçika hükümeti, ABD üretimi yeni nesil savaş uçağı F- 35'leri filosuna katacağı açıklaması, Avrupa Birliği’nin gündemine bomba gibi düşmüştü. Zira Belçika, mevcut F- 16’ların, 6 yıl daha kullanacağını; bunun, bakım ve teçhizat maliyeti açısından ekonomik olacağı görüşünü taşıyordu. Temmuz ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO Karargahı’nı ziyaretinde üstü kapalı Belçika’nın yeni nesil savaş uçağı alımında elini çabuk tutması gerektiği mesajı, o dönemde Savunma Komisyonu’nda uzun tartışmalara neden olmuştu. Beklentiler böyleyken, Belçika Başbakanı Charles Michel, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin İngiltere merkezli, İtalya, İspanya ve Almanya ortak üretimi olan Eurofighter Typhoon yerine, ABD üretimi F- 35 alacağı açıklaması ise, bir başka tartışmaya neden oldu.

Yüksel: F- 35 üstün geldi

Öyle ki, Michel, F-35'lerin 2023'ten itibaren kullanılmaya başlanacağını açıklamasına ilk tepki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan geldi. Macron, ‘‘Belçika'nın Avrupa üretimi yerine ABD menşei -origin- savaş uçaklarını tercih etmesinin "Avrupa savunma sanayisi için utanç verici’’ olarak yorumlandı. Belçika’nın yeni nesil F- 35 savaş uçakları alımı konusunda baştan beri konunun içinde olan Belçika Federal Milletvekili ve mevcut hükumetin Savunma Komisyonu Üyesi Veli Yüksel, Fransa lideri Macron’un tepkisine anlam veremediğini ifade ederek, ‘‘Eurofighter ve F- 35 arasındaki kıyaslamada F- 35 daha üstün geldi. Bu yüzden hükumetimiz F- 35’den yana tercihini yaptı. Bu aynı zamanda NATO’dan yana bir tercihtir. Çünkü birçok NATO üyesi ülke, -Türkiye’de buna dahil-  F-35 ile uçuyor veya F- 35 siparişi verdi” dedi.

Yeni savaş uçağı projesinde Belçika’da var

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un tepkisine de değinen Savunma Komisyonu Üyesi Federal Milletvekili Yüksel, “Fransa tepki gösteriyor ancak  Belçika Kara Kuvvetleri’nin kullanacağı cipleri Fransa’dan alıyoruz. Ama önemli olan F- 35 ihalesi ile bir karar daha alındı: O da Fransa ve Almanya ile birlikte Belçika’nın yeni bir Avrupa savaş uçağı projesine dahil olması için 600 milyon Euro bütçe ayrılmasıdır’’ şeklinde konuştu.