Belçika’nın Flaman bölgesinde yer alan Leuven’deki beş Katolik okulunda öğrenciler ve öğretmenlere başörtüsü serbestliği verildi.
Belçika’nın Flaman bölgesinde yer alan Leuven’deki beş Katolik okulunda öğrenciler ve öğretmenlere başörtüsü serbestliği verildi.
Leuven'deki Katolik okulları, yeni bir adım atarak başörtüsü kullanımına izin verme kararı aldı. Leuvense Katolieke scholen aan de Dijle adlı okul topluluğu, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenciler ve öğretmenlerin, belirli şartlar altında başörtüsü takmalarına izin verecek.
Okul topluluğu, Leuven’in giderek daha çeşitli bir topluma dönüştüğünü belirterek, bu adımın uyum sağlama ve çeşitliliğe açık bir okul olma hedefleri doğrultusunda atıldığını açıkladı.
Okul topluluğu başkanı Toon Quaghebeur, "Toplumdan gelen bu taleplere duyarlı bir şekilde yanıt verdik. Ebeveynler, öğretmenler ve öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda, başörtüsüne izin verilmesi konusunda destek olduğunu fark ettik" dedi.
Quaghebeur, bu kararın okul topluluğunun çeşitliliğe ve diyaloga verdiği önemi yansıttığını belirtti.
Okullara göre farklılık gösteriyor
Yeni yönetmelik her okulda aynı şekilde uygulanmayacak. Stroom ve Sint-Pieters Koleji'nde, tüm öğrenciler ve öğretmenler hem sınıf içinde hem de dışında başörtüsü takabilecek. Paridaensinstituut ve Heilige-Drievuldigheids Koleji'nde ise yalnızca üçüncü kademe öğrencileri okul etkinliklerinde ve sınıf içinde başörtüsü takma hakkına sahip olacak.
Bu yeni düzenlemenin Müslüman kadın ve kızların taktığı başörtülerini kapsayacağını belirten Quaghebeur, "Ancak Flandre'de tanınan diğer dinlere ait dini başlıklar da bu kapsama girebilir" dedi.
Karar tartışma yarttı
Bu karar, toplumun bazı kesimlerinde tartışma yarattı. Lubbeek belediye başkanı ve N-VA (Yeni Flaman İttifakı) Milletvekili Theo Francken, kararı eleştirerek, bunun Müslüman kızlar üzerindeki grup baskısına boyun eğmek olduğunu savundu.
Francken, "Okullarda zayıfları korumak merkezde olmalı, eğitim tarafsız olmalı" diyerek endişelerini dile getirdi.
Quaghebeur ise bu durumun tarafsızlığı tehdit etmediğini ve olası çatışmaların yaşanmayacağını umduklarını belirtti. "Okul topluluğu olarak daha çeşitli bir topluma uyum sağlama yönünde adımlar atıyoruz ve bu süreçte öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve ailelerimizin destekleyici bir yaklaşım sergileyeceğine inanıyoruz" dedi.
Quaghebeur, başörtüsü takanların büyük bir grup oluşturmadığını ve bu konuda ciddi sorunlar yaşanmasını beklemediklerini vurgulayarak "Çeşitlilik, okullarımızın bir parçası ve bu durumu doğal bir şekilde kabul etmeliyiz" şeklinde açıkladı.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu