ŞİMDİ NE OLACAK?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, yakında yapılacak CHP Kurultay’ında Genel Başkan olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, yakında yapılacak CHP Kurultay’ında Genel Başkan olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.
 
Şimdi merak konusu olan şudur: Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında CHP’yi nasıl bir değişim beklemektedir.
 
Ecevit ve daha sonra da, Erdal İnönü gibi, Kılıçdaroğlu da “sosyal demokratlar”ı halk ile kucaklaştırabilecek midir?
 
Kılıçdaroğlu’nun, öncelikle “yoksulluk, yolsuzluk, açlık ve işsizlik” gibi konular üzerinde duracağı öngörülebilir. “Sosyal Demokrat” bir partiden de beklenen budur diyenler çıkacaktır. Zaten, Kılıçdaroğlu deyince akla , kolunun altında “yolsuzluk” dosyaları ile dolaşan ve haksızlardan hesap soran biri gelir.
 
Kılıçdaroğlu’nun sadece bu yöne odaklanması durumunda; demokrasinin çatısının sağlam tutulması, laiklik konusunda eskisi gibi duyarlık gösterilmesi, “sivil diktatörlük” tehlikesinin üzerinde durulması gibi konuların savsaklanması (ihmal edilmesi) tehlikesi doğar.
 
Kılıçdaroğlu’nu bekleyen en güncel konu ise, Anayasa değişikliğiyle ilgili yasanın, Anayasa mahkemesince iptal edilmemesi halinde yapılacak olan referandumdur. Bu referandumda, Kılıçdaroğlu, halkı sürüklemesini bilebilecek midir?
 
Son zamanlar tam bir zıtlaşma içine düşmüş olan siyasal yaşantımızda, bundan sonra bir “yumuşama” bekliyebilir miyiz? Bugünki iktidarın bu yola gireceğini gösteren hiç bir işaret yoktur. Hatta bu zıtlığın kendi yararlarına olduğunu düşündükleri ortadadır. Bu nedenle ilerde Türkiye’de böyle bir “yumuşama” olacağını sanmıyoruz.
 
Güneydoğu bölgesinde  ve batı bölgesindeki kürt kökenli yurtdaşlarımızın çoğu, Türkiye’nin bütünlüğüne bağlı kişilerdir. Kılıçdaroğlu’nun, hem alevi, hem de kürt kökenli oluşu Erdal İnönü zamanında olduğu gibi, bu yurtdaşlarımızı CHP’ye çekecek politikalar izlenmesine yardımcı olabilir..
 
Güneydoğu bölgesindeki dindar yurtdaşlarımızı da din simsarlarının elinden kurtaracak politikalar uygulanmalıdır.
 
Kuşkusuz çok yakında yapılacak kurultayda, genel başkanla birlikte yönetici kadrolar da değişicektir. Bunları çok önemli günler ve görevler beklemektedir.