ATAYURDU AZERBAYCAN/BAKÜ'DE BİR HAFTA / Celil GÜNDOĞDU

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in himayesinde gerçekleştirilen "˜Dünya Azerbaycanlılarının 4. Kurultayı'nın davetlisi olarak Ata yurdu Azerbaycan /Bakü'ye bir haftalık bir sefer gerçekleştirdik.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in himayesinde gerçekleştirilen ‘Dünya Azerbaycanlılarının 4. Kurultayı’nın davetlisi olarak Ata yurdu Azerbaycan /Bakü’ye bir haftalık bir sefer gerçekleştirdik.

Dünyanın değişik kıtalarındaki 100’e yakın ülkeden 500’ü aşkın temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen Kurultay’a Belçika’dan Azerbaycan Belçika  Dostluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci, BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez, Gent Türk Ocağı Eski Başkanı Tuncer Sarı ve Ben katıldım.

Gece Bakü Haydar Aliyev havalimanına indiğimizde içimden ‘Allah’ım çok şükür sana ki bana  Ata yurdumu görmeyi nasip ettin” diye içimden geçirdim. Bu güzel vatan uğruna şehit düşenlere rahmet okuyarak, bizleri karşılayan can dost İlgar İlkin ve arkadaşının arabasıyla otele doğru yola çıktık. Gece de olsa ışık ışık Bakü caddelerini büyük bir heyecanla izliyordum.

Azerbaycan bölgesinde petrol ve doğalgaz yataklarıyla jeolojik ve jeopolitik olarak çok önemli bir ülke. Azerbaycan, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in akılcı ve dikkatli politikalarıyla inkişafını adım adım sürdürmüş ve bu günlere gelmişti. Bakü bu politikalarla çok gelişmiş, çok kalkınmış bir şehir olduğuna şahit oluyor ve bundan da büyük bir mutluluk duyuyordum.

Resmi programın ilk üç günüde Azerbaycanlı değerli dostlar İlham İsmailoğlu ve İlgar İlkin’in konuğu olduk. Ata yurduna ilk olarak gitmenin heyecanını yaşıyordum. Atalarımız Sabirabat/Sukovuşan kentindendi. Atalarımızın güzel yurdu Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de olmaktan son derece mutluydum.

Azerbaycan/Bakü seferimizde bizlere yardımcı olan başta Azerbaycan’ın Resmi yetkililerine, hususen Azerbaycan/Belçika Dostluk Cemiyeti Başkanı Sayın Ayhan Demirci’ye, bizleri bir haftalık süreçte bir an olsun yalnız bırakmayan İlham İsmailoğlu ve İlgar İlkin’e çok teşekkür ediyoruz.

Bakü ziyaretimizde ilk olarak Bakü’nün merkezi yerlerini, Şehitler Hıyabanı, Türk Şehitliği, Ateşgahı, Kuba’da toplu mezar müzesini, Sığınmacı yerleşim yerlerideki Karabağlıları, okullarını, Kırmızı köyü, Beş parmak Heydar Dağı’nı, Şirvanşah ve Kız kulesi gibi tarihi ve turistik mekanları gezdik. Bu güzel mekanlardan ve yerleşim yerlerinden çok güzel kareleri sizlerle paylaşmak için galerimize ekleyeceğiz.

Kurultay boyu Azerbaycanın simgesi olan üç alevi simgeleyen Fairmont Otelinde kaldık. Son derece modern bir yapı olan otelde yok yok idi. Çok temiz ve Bakü ye bakan yüzü Hazar Denizi'nin esintisiyle nostalji bir iklime sahip olan 'Otel Fairmont' dünyaca tanınmış ve rahat edebileceğiniz çok güzel bir oteldir.

Ata yurdundan duygu, düşüncelerimizi, tüm gezi ve kurultay notlarını sizlerle zaman zaman bölümler olarak paylaşacağız.

Bizleri Ata yurdumuz olan ‘Odlar Yurdunda’ sıcak bir şekilde karşılayan Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere tüm resmi kurumlara ve Azerbaycan halkına sıcak ilgi ve alakalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla…..