~"Yenivatan Şiir ve Hikaye Yarışması" başlıyor

European Press Institute (EPI) derneği çatısı aldında hizmet veren Yenivatan haber portali, Türkçe'nin Belçika'da yaşatılması için "Yenivatan Şiir ve Hikaye Yarışması" adı altında, uzun soluklu bir çalışma dönemini başlatıyor.

European Press Institute (EPI) derneği çatısı aldında hizmet veren Yenivatan haber portali, Türkçe’nin Belçika’da yaşatılması için “Yenivatan Şiir ve Hikaye Yarışması” adı altında, uzun soluklu bir çalışma dönemini başlatıyor.

Hem şiir hem de hikaye kategorileri olmak üzere Türkçe edebiyatının temsil eden iki farklı kategoriler için başlatılan çalışma dönemi, Brüksel’de yapılacak resmi bir törenle sona erecek.

Eli kalem tutan Belçikalı Türklere açık olan yarışmaya katılacakların eserleri, her iki kategoride oluşturulacak iki farklı jüri heyeti tarafından değerlendirilecek.

Her iki kategoride dereceye giren yetenekli edebiyatçılara, tören günü, birer plaket ve çeşitli hediyeler takdim edilecek.

22 Aralık 2017 tarihi itibariyle başlatılan yarışma, 28 Şubat 2018 tarihine kadar devam edecek. Ödül töreni ise Mart ayında yapılacak.

Yalnızca Belçika’da ikamet eden vatandaşların katılabilecekleri yarışmaya, çok sayıda küçük yaşta vatandaşın katılması halinde, gençlere özel, ödül kategorileri yapılabilir.

Yarışmaya katılmak isteyen vatandaşların şiirleri veyahut hikayeleri, hiçbir yerde yayınlanmamış olması, yarışma için kabul edilecek ikinci önemli kriterdir.

Şiir veya hikaye konusunda, kabiliyetli olan ve kabiliyetlerini keşfetmek isteyen Belçikalı Türkler, şiirlerini ya da hikayelerini 28 Şubat 2018 tarihine kadar, cafer.yildirimer@gmail.com adresine gönderebilirler.

"Belçika’da Türkçe diline katkı sağlamayı hedeflediyoruz"

Türk Dernekler Birliği’nin de destek verdiği yarışmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken EPI derneği Sekreteri Erkan Özdemir, bu sayede Belçika’da Türkçe diline katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Belçika’da özellikle gençlerin Türkçe konusunda birçok zorluklar yaşadıklarının altını çizen Erkan Özdemir, “EPI derneği olarak, Türkçe’nin Belçika’da muhafaza edilmesi gerektiğini her zaman savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Özellikle gençlerin bu konuda çok ciddi sıkıntılar çektiklerini biliyoruz. Bu konuda onlara yardımcı olmamız gerektiğinin de farkındayız. Dolayısıyla bu konuda bir şekilde yapmak için bir yerlerden başlamamız şarttı. Bu sorunun kökten çözemeyeceğimizi biliyoruz fakat zarar oranını ne kadar düşürürsek, kardır diye düşünüyoruz. Bu yüzden Yenivatan Şiir ve Hikaye Yarışması adı altında bir çalışma başlattık. Bu yarışmaya belki bütün Türkler davetlidir ancak asıl hedefimiz gençlerdir. Umarım bu konuda hedefimize ulaşırız. Bunun sadece bu sene içerisinde yapılacak yarışmayla çözüleceğini düşünmüyoruz elbette. Şayet bu yarışma geleneksel hale gelir de her sene ilgi çekerek büyürse, belki ilerideki dönemlerde bu konuda ciddi bir mekanizma olur diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Türkçe diline duyarlı olan gençleri ayrışmaya katılmaları konusunda çağrıda bulunan Erkan Özdemir, yarışmada çok sayıda değerli eserlerin yer alması durumunda, bunları bir kitap halinde getirmenin bile mümkün olduğunu ifade etti.
 www.belcikaaydinhaber.com