Yüksel: "˜"˜BT8 anlaşması için çok emek verdim''

1 Eylül 2018 tarihi itibari ile Türkiye ve Belçika arasında Ankara'da imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi, Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel tarafından taktirle karşılandı.

~~1 Eylül 2018 tarihi itibari ile Türkiye ve Belçika arasında Ankara’da imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi, Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel tarafından taktirle karşılandı. Anlaşmanın her aşamasında fiilen görev aldığını kaydeden Yüksel, BT8 formülünün geçerliliğinin 45 günden 90 güne çıkarılmasından  büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ‘‘Bu anlaşma için çok emek verdim. 2014 yılında imzalanan anlaşma, 2018 yılında yürürlüğe girdi. Geçen 4 yıllık sürecin uzun olması, Belçika’nın ağır bürokrasisinden kaynaklandı’’ dedi

‘‘Yoğun lobi çalışması yaptım’’

Anlaşma ile, Belçika’da yaşayan Türk vatandaşlarının eski sözleşme ile sağlanmış olan haklar, yeni anlaşmada yerini aynen muhafaza edilip, genişletildi. Anlaşmanın 4 yıl gibi uzun bir süre almasında, Belçika’nın federatif ve ağır bürokrasisinin etken olduğunu söyleyen Federal Milletvekili Veli Yüksel, ‘‘Nihayetinde yoğun bir lobi çalışması ile Belçika tarafına içeriği anlatarak, bürokrasiyi hızlandırmaya çalıştık. Önümüzdeki yıl, yaz tatilinde vatandaşlarımızın BT8 formülünü 3 ay (90 gün) kullanabilme hakları olacak. Şimdiden her iki ülkeye ve vatandaşlarımıza hayırlı olsun’’ şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Kamuoyunda tarafından Sağlık Sigortası diye bilinen BT8 belgesi, 2014 yılında Valon Parlamentosu'na takılmış; dönemin Belçika eski Sağlık Bakanı Laurette Onkelinx ve Türkiye eski mevkiidaşı Faruk Çelik tarafından iki ülke vatandaşlarına ilave haklar sağlayan bir sosyal güvenlik anlaşması imzalanmıştı. 2015 yılında ise konuyu ele alıp araştıran Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel (CD&V), anlaşmanın yürürlüğe girmediğini saptadı.

 Belçika Sağlık Bakanı Maggie De Block'u 3 yıldır yakın markaja alan Yüksel, BT8 dosyasını onaylatmayı başarmıştı. Aynı yıl anlaşmanın Belçika Federal Parlamentosu'nda onaylanmasının ardından, 2016’da Flaman Parlamentosu ve Brüksel Parlamentosu'nda; Valon ve Alman Toplumu Parlamentoları'nda ise 2017 yılında onaylanmıştı.

Türk kamuoyunun yakından bildiği gibi, Belçika ile Türkiye arasındaki ilk sosyal güvenlik anlaşması, 1966 yılında Türkiye’de dönemin Çalışma Bakanı merhum Bülent Ecevit tarafında hazırlanmış ve Belçika’ya sunulup Türk işçilerinin sosyal ve sağlık hakları koruma altına alınmıştı.

www.belcikaaydinhaber.com