KERBELA ŞEHİTLERİ DÜNYA VE TÜRKİYE'DE ANILDI

Dün Aşura günü nedeniyle, dünyanın değişik kıtaları ve Türkiye'nin değişik bölgelerinde Kerbela şehitleri anıldı. Türkiye'de İstanbul/Halkalı'da bulunan Zeyneb Cemaati yüzbinlerin katılımıyla bir matem programı düzenledi. Her kesimden büyük katılımın olduğu anma merasiminde önemli mesajlar verildi.

Dün Aşura günü nedeniyle, dünyanın değişik kıtaları ve Türkiye'nin değişik bölgelerinde Kerbela şehitleri anıldı. Türkiye'de İstanbul/Halkalı'da bulunan Zeyneb Cemaati yüzbinlerin katılımıyla bir matem programı düzenledi. Her kesimden büyük katılımın olduğu anma merasiminde önemli mesajlar verildi.

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakının Kerbela'da şehit edilişlerinin 1379'uncu yılında törenler düzenlendi. Türkiye'deki törenler CAFERİ-DER'in önderliğinde İstanbul Halkalı'da yapıldı.

Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'in ve 72 yareninin Kerbela'da şehit edilişinin yıldönümü dolayısıyla Halkalı'da anma töreni yapıldı.

~~Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri için törenler düzenlendi.

İstanbul'daki törenlerin adresi Halkalı Yahya Kemal Kültür Merkezi'ydi.

 Caferiler, "Evrensel Aşura Matem Merasimi" düzenledi.

 Tören alının etrafındaki yollar kapatıldı, geniş güvenlik önlemleri alındı.

Törene, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, CAFERİ-DER Tanıtım Araştırma Vakfı Başkanı Sinan Kılıç, Küçükçekmece İlçe Müftüsü Mustafa Temel, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, İran Büyükelçisi İbrahim Tahiri Fard, CHP Genel Sekreteri Akif Hamza Çebi ile çok sayıda vatandaş katıldı

Kerbela olayı şehitleri İran'da da Aşure törenleriyle anıldı.

Tahran ve diğer kentlerin ana caddelerinde düzenlenen anma etkinliklerinde vatandaşlar "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb", "Ya Ebul Fazl" yazılı pankartlar taşıdı.

Loristan eyaletinin başkenti Hürremabad'da sabahın erken saatlerinden itibaren Gil Mali yani çamur sürme merasimi düzenledi.

Törene katılınlar gül suyu ve elenmiş çamura girdi. Çamurun kurumasıyla toprak rengine bürünmüş halde kentin Felek el-Eflak Kalesi Meydanı'nda toplandı.

İran dini lideri Ali Hamaney de gece vakti Tahran'daki İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde düzenlenen Aşure merasimine katıldı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de de törenler yapıldı.

Azerbaycanlılar, dualar ederek Hz. Hüseyin ve beraberindekileri andı. Camilere siyah bayraklar asıldı.

Küçükçekmece ilçesine bağlı Halkalı semtinde bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezinde gerçekleştirilen program sabah saat 10:00’da başladı.

Yoğunluğun yaşandığı programda dışarıda kalan katılımcılar için kadın ve erkeklere ayrı ayrı 2 adet dev ekran kuruldu. Salona giremeyen vatandaşlar etkinliği dev ekranlardan takip etti.

Hazreti Hüseyin’in yaşadığı acı ve peygamber ailesine yapılan zulmün hatırlanması, zihinlerde canlı tutulması için her yıl düzenlenen Kerbela programında, Matemiyeler söylendi, sineler dövüldü ve sembolik olarak zincirler takıldı.

Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin yaşadığı katliamı konu alan tiyatro gösteriminde ise duygu dolu anlar yaşayan katılımcılar gözyaşlarına hâkim olamadılar.

Yapılan etkinliğe katılanların büyük çoğunluğunun matemi hatırlattığı için siyahlar giymesi de dikkatlerden kaçmadı.

Halkalıda yapılan etkinliğin yanı sıra yine aynı saatlerde Caferiler tarafından ikinci adres olarak Zeytinburnu Cafer-i Sadık cami önünde de etkinlik yapıldı.

~~Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'in ve 72 yareninin Kerbela'da şehit edilişinin yıldönümü dolayısıyla Halkalı'da anma töreni yapıldı.

Küçükçekmece ilçesine bağlı Halkalı semtinde bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezinde gerçekleştirilen program sabah saat 10:00’da başladı.

Yoğunluğun yaşandığı programda dışarıda kalan katılımcılar için kadın ve erkeklere ayrı ayrı 2 adet dev ekran kuruldu. Salona giremeyen vatandaşlar etkinliği dev ekranlardan takip etti.

Hazreti Hüseyin’in yaşadığı acı ve peygamber ailesine yapılan zulmün hatırlanması, zihinlerde canlı tutulması için her yıl düzenlenen Kerbela programında, Kuran okunudu, Mersiyeler söylendi, sineler dövüldü ve sembolik olarak zincirler takıldı.

~~Halkalı'da Görkemli Evrensel Aşura Matem Merasimi
admin
 Evrensel Aşura Matem Merasiminin bu yılki adresi yine Halkalı Zeynebiye oldu. Sabah saatlerinden itibaren törenin düzenleneceği alana akın insan seli, cadde ve sokakların kapanmasına neden oldu.
Sunumunu Zeynebiye Medya Sorumlusu Ali Demirtekin'in yaptığı Kerbela Şehitlerinin 1379. yıldönümü anma töreni, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.Tören nedeniyle, kültür merkezi ve çevresine çıkan yollar kapatıldı. Buralarda sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındı. 3 ayrı koldan tören alanına girenler 3 ayrı polis arama noktasından geçti.

Törene, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, CAFERİDER Başkanı Sinan Kılıç, Küçükçekmece İlçe Müftüsü Mustafa Temel, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, İran Büyükelçisi İbrahim Tahiri Fard, CHP Genel Sekreteri Akif Hamza Çebi, Ak Parti 3 Bölge Millet Vekili Şamıl Ayrım ile çok sayıda vatandaş katıldı.

CAFERİDER Başkanı Av. Sinan Kılıç'ın selamlama konuşmasının ardından, Törende kısa bir konuşma yapan CHP Genel Sekreteri Akif Hamza Çebi, "İslam adına hareket ettiğini söyleyen Ortadoğu'daki bazı gruplar, islama yakışmayan bir eylem içerisinde. Bütün İslam alemine başta Türkiye Cumhuriyeti'ne düşen görev, İslam'a yakışmayan, insanları dinleri, inançları ile ayırarak insanları öldürmeyi bile göze alan grupların önünde birlikte durmalıyız. Çok şükür Atatürk'ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nde temel değerler etrafında huzur içinde yaşıyoruz.

Bu huzur gelecek senelerde de sadece ülkemizde değil, tüm insanlığın huzuru olarak, bütün ülkelerin önünde hedef olarak konulmalıdır. Kerbela'dan Çanakkaleye, Çanakkale'den İstiklal Savaşı'na, İstiklal Savaşı'ndan bugüne kadar şehadete ermiş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Hz. Hüseyin ile 70 yarenini bu vesile ile bir kez daha rahmetle anıyorum. Hz. Hüseyin'in hak ve özgürlük mücadelesinin sadece İslam dünyasına değil, tüm insanlığın önünde bir ilke olarak durmasını temenni ediyorum" dedi.

Ardından Türkiye Caferi Lideri Selahattin Özgündüz konuştu. Konuşmasına dualarla başlayan Özgündüz, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbala'da şehit edildiğini anlatarak, Allah bize gerçek İslam'ı, Kuran'ın İslamı'nı yaşamayı nasip etsin. Allah bize Hüseyin'e ağlamanın yanı sıra Hüseyin'i anlamayı nasip etsin" dedi.Tören, Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu'nun Masumluğun galibiyeti" adlı oyunuyla sona erdi. Demirtekin'in yaptığı Kerbela Şehitlerinin 1376. yıldönümü anma töreni, Ehli Beyt alimlerinden Ş.Ehed Talan'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.