~~BU YILKİ 'ÖRNEK KIDEMLİ VATANDAŞ' ÖDÜLÜ BELÇİKA'DAN EĞİTMEN ESER BAYSAL'A VERİLDİ

Kısa adı TÜRYAK olan (Türkiye Kıdemliler Konseyi) tarafından her yıl geleneksel olarak verilmekte olan " Örnek Kıdemlı Vatandaş" ödülü bu yıl Belçika'da eğitimsel hizmetleri olan, Marie Happs Yüksek Lisan Okulu Türkçe Bölümü kurucusu ve hocası Eser BAYSAL'a verildi.

Kısa adı TÜRYAK olan (Türkiye Kıdemliler Konseyi) tarafından her yıl geleneksel olarak verilmekte olan " Örnek Kıdemlı Vatandaş" ödülü bu yıl Belçika’da eğitimsel hizmetleri olan, Marie Happs Yüksek Lisan Okulu Türkçe Bölümü kurucusu ve hocası Eser BAYSAL’a verildi.

Belçika'da uzun yıllardan beri hizmetler veren ve mütevaziliği ile tanınan Eser BAYSAL, yüzlerce yabancıya Türkçe dersi vermiş ve ayrıca AB Birliğine Tercüman yetiştirmiştir. Baysal, Şehit Mehmet Gönenç Anadolu Lisesi'den sonra, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'de okudu. Marie Happs Yüksek Lisans Okulu Türkçe Bölümü Hocası Eser BAYSAL,  Brüksel Başkent Bölgesi'nde yaşıyor.

Eser Baysal’ı önceki dönemlerde ödül alan arkadaşları Yaşar Tümbaş ve İsmail Erdoğdu tebrik etti. Brüksel Hanımeli Kahvaltı salonunda basın mensuplarıyla biraraya gelen Baysal ve arkadaşları, TÜRYAK’ın ‘Örnek Kıdemli Vatandaş’ ödülü ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdiler. Bilindiği gibi Belçika’da ilk olarak bu ödül 2016 yılında TÖSED Onursal Başkanı Yaşar TÜMBAŞ'a ve 2017 yılında Beringen Müzik Kurucu başkanı sanatçı İsmail ERDOĞDU'ya verilmişti.

Bu yıl (2018) yurtiçi ve yurtdışından 31 kişiye ödülleri takdim edildi. Ödül alanlar arasında Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye’nin ilk Halkla İlişkiler Uzmanı Betül Mardin, Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve TRT Program yapımcısı ve sunucusu Bülent Özveren’inde yer alması dikkat çekti.

BELÇİKA'DAN İLK OLARAK 2016 YILINDA TÖSED BAŞKANI YAŞAR TÜMBAŞ'A, 2017 YILINDA İSE, MÜZİK KULÜBÜ BAŞKANI İSMAİL ERDOĞDU’YA "ÖRNEK KIDEMLİ VATANDAŞ" ÖDÜLÜ VERİLMİŞTİ

2003 yılından bu yana yaşlılık ve emeklilik haklarının savunuculuğunu yapan bir sivil toplum örgütü olan Türkiye TÜRYAK Derneği (www.turyak.org) tarafından meslek hayatlarındaki üstün başarıları, sosyal konulardaki duyarlılıkları, toplumun takdir ve sevgisini kazanmış örnek kişilikleri ve yaşama olan bağlılıkları dikkate alınarak her yıl “Örnek Kıdemli Vatandaş” seçimi yapılmakta ve bu çerçevede toplumumuzda yaşlılara ilişkin farkındalığı ve nesiller arası dayanışmayı arttırmak amacıyla ödül törenleri düzenlenmektedir.

TÜRYAK 2016 yılında 'Örnek Kıdemli Vatandaş' ödül töreni 1 Ekim 2016 tarihinde İstanbul Mövenpick Levent Oteli’nde gerçekleştirilmişti. Örnek Kıdemli Vatandaşlar yurt içinden 29 Büyükşehir Belediyesi ve Sivil Toplum Kuruluşu tarafından seçilmişti. Yurtdışından ise Örnek Kıdemli Vatandaşlarımız T.C. Dışişleri Bakanlığı ile eşgüdüm halinde Almanya, ABD, Avusturya, Avustralya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada ve Norveç’ten seçilmşlerdi.

Belçika Türk toplumunu temsilen TÖSED Türk Özel Sektör Derneği Başkanı, Yüksek Mühendis Yaşar Tümbaş seçilmiştir.

Istanbul Movenpick Hotel’de yapilan ödül töreninde Yasar Tümbas’a Belcika’da Turk toplumuna ve Turkiye imajina verdigi ustun hizmetlerden dolayı TURYAK Yönetim Kurulu Baskani Emel Danışoğlu tarafından “Örnek Kıdemli Vatandaş” ödülğ verilmiştir.

TÜRYAK derneginin bu ödülllere Yurt dışında yaşayan emekli ve kıdemli vatandaşları da eklemesi çok kadirşınas bir jest olarak algılanmış ve memnuniyet yaratmıştır.

DERNEĞİN ESİN KAYNAĞI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TÜR

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün :

“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kudretiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur.” ifadesinden hareketle TÜRYAK dil, din, ırk, milliyet ve cinsiyet farkı gözetmeksizin, dünyanın neresinde olursa olsun tüm kıdemli vatandaşların onurlu, saygın ve bağımsız bir yaşam hakkına sahip olduklarını savunarak yaşlı hakları ve yaşlılarla ilgili sosyal politikaların oluşturulmasında ilgili tüm ulusal ve uluslararası örgütlerle ortak çalışma ve işbirliğini hedeflmektedir.

TÜRYAK yaşlıların sorunlarına çözümler üreten ve araştıran bir şemsiye kuruluştur. Bu amaçları doğrultusunda sosyal sorumluluk bilinci olan tüm ulusal ve uluslararası ortak çalışmaları önemser. Yaşamın her alanında yaşlıların hayatını kolaylaştıracak ulusal ve uluslararası düzenlemelerin çıkartılmasında aktif bir güç olmak kuruluş ilkemizdir.

Ödül Kriterleri nasıl belirleniyor, şartları nedir?

Türyak Örnek Kıdemli Vatandaş Kriterleri.

60 yaş ve üstü

Meslek hayatında başarılı olmak

Sosyal faaliyetlerde öncü ve lider olmak.

Hayata bağlılığını ve yaşam sevincini devam ettirmek.

Toplumun taktir ve sevgisini kazanmış olmak.

Örnek bir kişilik sergilemek.

Örnek kıdemli vatandaş seçimi : T.C. Dışişleri Bakanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanları ve Sivil toplum kuruluşları. 2017 yılında Türkiye ve yurt dışından 43 kişi katıldı.

Örnek Kıdemli Vatandaşlar çeşitli meslek dallarından oluşmakta:

Arkeoloji, Askeri Subay, Avrupa konseyinde Uluslar arası Yönetici, Bestekâr, Diş Hekimi, Ecz. Gazete Müdürü, Genel Cerrah, Güzel sanatlar, Kalp ve Damar Uzmanı, Kimyager, Makine Mühendisi, Milli Takım Güreşcisi, Müzisyen, Nasa araştırma projesi, Ozan, Öğretmen, Patolog, Prof. Dr. Psikolog, Sanatcı, Sanayi odası, Sosyal danışman, Ticaret odası, Türk Hukukcular Birliği Başkanı, Üniversite Müdürlüğü, Zihinsel Engelliler Uzmanı, Kimler yoktu ki…

~~Belçika Aydın Haber ekibi olarak bizlerde değerli hocamız eğitmen Eser Baysal hanfendi başta olmak üzere tüm ödül alanları tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.  www.belcikaaydinhaber.com