N-VA'nın göçmen oyunu

Federal hükumet, bir süredir Avrupa Birliği ülkelerini yakından ilgilendiren Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı Anlaşması'nı imzaladı. Geçen hafta İsveç'in, Birleşmiş Milletler (BM) Göç Anlaşması'na imza atacağını duyurması, AB üyesi ülkelerin sağcı partilerinin tepkisini çekti ve krize neden oldu. Krizin Belçika'ya etkisi ise, hükumette istifalara neden oldu

Federal hükumet, bir süredir Avrupa Birliği ülkelerini yakından ilgilendiren Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı Anlaşması’nı imzaladı. Geçen hafta İsveç’in, Birleşmiş Milletler (BM) Göç Anlaşması'na imza atacağını duyurması, AB üyesi ülkelerin sağcı partilerinin tepkisini çekti ve krize neden oldu. Krizin Belçika’ya etkisi ise, hükumette istifalara neden oldu. Belçika Federal Hükumeti’nin güçlü ortağı ve yabancı düşmanlığı ile bilinen sağcı N-VA, son bakanlar kurulu toplantısı öncesi, hükumetin Birleşmiş Milletler’in Göç Anlaşması’na imza atması taktirde hükumetten çekileceği tehdidinde bulunmuştu. Bu da, anlaşma öncesi hükumetin düşmesi ve erken seçim olasılığını güçlendirdi.

Başbakan Charles Michel’in (MR) Göçmen Paktı'nı Federal Parlamentoya götürmesi, krizi tetikledi. Hükumetin büyük ortağı N-VA, söz konusu anlaşmayı Belçika’nın imzalamasına karşı olduğunu ve imzalanması halinde bütçeyi onaylamayacağını ve hükumetten çekileceğini bildirdi. Bunun üzerine bir açıklama yapan Başbakan Charles Michel, ‘‘Her kim hükumetin düşmesine yol açarsa sorumsuz davranmış olur’’ dedi

Yüksel: “N-VA Belçika’yı kaosa sürüklüyor”

Hükumette yaşanan Göç Anlaşması krizi üzerine bir açıklama yapan koalisyon ortağı CD&V’nin Federal Milletvekili Veli Yüksel, N-VA’yı sert bir dille eleştirerek, “Erken seçim çözüm değil. N-VA’nın, Göç Anlaşması’nı bahane ederek hükumeti terk etmesi, aslında niyetini de ortaya koydu. Bu kabul edilemez bir sorumsuzluktur. Göç Anlaşması’nı Mayıs 2019’da yapılacak olan federal seçimler öncesi seçim malzemesi olarak kullanıp, yabancı düşmanlığını körüklüyor” şeklinde konuştu. Şu anki mevcut Turuncu-Mavi (Oranje-Blauw) hükümetin önceliklerinin hayat pahalılığı ile mücadele olduğunun altını çizen Yüksel, “Yakın zamanda yapılacak düzenlemelerle hayat pahalılığı ve vatandaşların alım gücü konusunda radikal adımlar atacağız. Sosyal yardımlar, asgari ücret ve maaşlar konusunda artış ve yeni düzenlemeler yapacağız.”

Öte yandan, Almanya'nın belirleyici role sahip olduğu BM Göç Anlaşması'na Avusturya, Polonya, Çekya, Estonya, Bulgaristan, Hırvatistan, ABD, Macaristan, Avustralya ve İsrail imza atmayacağını duyurmuştu. BM Göç Anlaşması'nda yer alan maddeler, Fas'ın Marakeş kentinde 10 Aralık'ta bir konferansla kabul edildi. Anlaşma önümüzdeki hafta New York’ta hükümet ve devlet başkanlarının katılacağı toplantıda onaylanarak yürürlüğe girecek.