'HAYDAR ALİYEV AZERBAYCAN OKULU' MÜDÜRÜ MUHAMMET KARASU : "TÜRKİYE'DE AZERBAYCANLI ÖĞRENCİLERİ EĞİTMEKTEN GURUR DUYUYORUZ"

~~İstanbul/Halkalı'da Azerbaycan ve Nahçivan'dan gelen kardeş halkımızın çocukları İstanbul'da kendi dillerinde eğitim almaktalar. Azerbaycan Cumhuriyeti Tahsil Nazirliği (Eğitim Bakanlığı) müfredatına göre eğitim ve öğretim veren, kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Milli Lideri "˜Haydar Aliyev Okulu' Müdürü Muhammet Karasu, eğitim çalışmaları hakkında "˜Belçika Aydın Haber Dergimizin Genel Yayın Yönetmeni' Celil Gündoğdu'ya şu açıklamalarda bulundu.

~~İstanbul/Halkalı’da Azerbaycan ve Nahçivan’dan gelen kardeş halkımızın çocukları İstanbul’da kendi dillerinde eğitim almaktalar. Azerbaycan Cumhuriyeti Tahsil Nazirliği (Eğitim Bakanlığı) müfredatına göre eğitim ve öğretim veren, kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Milli Lideri ‘Haydar Aliyev Okulu’ Müdürü Muhammet Karasu, eğitim çalışmaları hakkında ‘Belçika Aydın Haber Dergimizin Genel Yayın Yönetmeni’ Celil Gündoğdu’ya  şu açıklamalarda bulundu.

“Ben, Muhammet Karasu Sakarya Üniversitesi Türkçe öğretmenliği  ve yabancılar Türkçe öğretmenliğinden mezun oldum. Biz Iğdırlı olmamız hasebiyle, babalarımızın da Kafkaslardan geldiği gerçeği ile kendimizi Azerbaycan’a karşı bir aidiyet hissediyoruz. 

Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, “Damarlarımızdaki asil kanın borcunu ödemeliydik”  bu nedenlerden dolayı da belli sebeplerden dolayı ülkemize göç edip gelmek zorunda kalan kayıt dışı Azerbaycanlıların çocuklarına eğitim-öğretim anlamında sahip çıkmak istedik. Kayıt dışı oldukları için, doğal hakları olan Eğitim-Öğretimden mahrum kalarak, geçmişlerini öğrenemeyip, tarih ve kültürlerini unutabilirlerdi.

Kayıt dışı bu kardeş çocuklarımız hem eğitimden mahrum oluyorlardı, hem de çocuk işçiler olarak sağda solda çalıştırılıyorlardı. Biz bu duruma seyirci kalamazdık. Çünkü bu bizim hem tarihi, hem de aynı ırktan olmamız hasebiyle de, bir vazifemizdi. Biz de bunu kendimize bir görev addederek, 2013 yılında Umumi Lider sayın Hayder Aliyev’ adıyla anılan bugünkü bu, ‘Hayder Aliyev Azerbaycan Okulu’ nun açılışını yaptık.

Bugün okulumuzda, birinci sınıftan yedinci sınıfa kadar, 350’ye yakın öğrencimiz var. 7 dersliğimiz var öğleden önce ve öğleden sonra eğitim almaktalar. Bu okulumuzda Azerbaycan Tahsil Nazırlığı (Eğitim Bakanlığı)’nın müfredatı uygulanmakta. Yani Bakü’deki bir 5. Sınıf öğrencisi nasıl eğitim alıyorsa? biz de burada, onlara öyle eğitim vermekteyiz.

Burada en hassa olduğumuz konu da Milli ve Manevi değerlere bağlı, iki ayrı devlet tek millet anlayışını öncelemekteyiz. Çocuklarımızı eğitirken, yetişen çocuklarımızın hem Azerbaycan, hem de Türkiye Cumhuriyetine yararlı kişiler olarak, hizmet etmelerini sağlamaktır. Bu anlayışla onları eğitmekteyiz.  Eğittiğimiz çocukların işgal edilmiş Azerbaycan toprağı olan ‘Karabağ’ın azatlığı durumunda, bu gençlerin orada yönetici olmaları arzumuzdur.

Eğitim veren Öğretmenlerimizin tamamı, Azerbaycan vatandaşıdır. 6 öğretmenimiz var. Bunların tamamı Azerbaycan Tahsil Nazırlığı bünyesinde öğretmenlik yapmış, ancak eşlerinin burada görev yapmaları nedeniyle, buraya eş durumundan göç etmek durumunda kalan tecrübeli öğretmenlerdir.

Buradaki Başkonsolosluk ve ‘Azerbaycan Diasporası’ ile de kontaklarımız var. Onların da eğitim araç ve gereçleri yönünde elbette katkıları var. Ben bu vesileyle, ‘Azerbaycan Diaspora Başkanı Sayın Fuad Muratov’ beyefendiye de çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkanın direktifleri yönünde, ilgili kurumlardan her türlü eğitim aracı ihtiyacımız karşılanmaktadır.

Ayrıca Türkiye-Azerbaycan parlamentolar Dostluk Gurubu Başkanı Sayın Şamil Ayrım Bey’inde bizlere manevi olarak, çok büyük katkıları ve destekleri olmakta. Okulumuzun her türlü eksiğinde bizlere yardımcı olmakta ve bizleri yalnız bırakmamaktadır. Bu vesileyle, Başkan Sayın Şamil Ayrım’a da çok teşekkür ediyoruz.

Bildiğiniz gibi Pandemi nedeniyle, ülkemiz de dünya ile beraber mücadele ediyor. Pandemi süreci başlayınca biz de okulu tatil etmek durumunda kaldık. Ancak, buradaki Türkiyeli, özellikle  Iğdırlı ve  Azerbaycanlı hayırsever işadamlarıyla birlikte ‘okulu’ bir ‘Pandemi Merkezi’ne çevirerek, insanlarımıza bu süreç içerisinde hem sağlık, hem de dar gelirli vatandaşlara ekonomik yardım amaçlı kullanmak için birlikte bir karar aldık. Bu kararımızla bu güne kadar 5 bin Azerbaycanlı ya gerek gıda, gerek maddi, gerekse sağlık konusunda yardımlarda bulunduk.

Okulumuz Pandemi sürecinde eğitime ara vermesine rağmen sosyal faaliyetleri de sürdürerek, özellikle dar gelirli Azerbaycanlı vatandaş ve öğrencileri yardımlarıyla yalnız bırakmadı. Bu süreçte yardım eden işadamları ve yardımları ulaştırmada gönüllü çalışanlarımıza da çok teşekkür ediyorum.

Öğrencilerimiz bu Covid-19 sürecinde bir ramazan bayramı geçirdiler. Çocuklarımız annesinden babasından bayramlık ister diye, çocuklarımızın tamamına bayramlık hediye ettik” dedi.

*****************************************

Belçika Aydın Haber olarak, bizlerde görüp şahit olduk.

‘Haydar Aliyev Azerbaycan okulu’ çok güzel eğitim ve sosyal kültürel çalışmalar yapmakta. Okul Müdürü Muhammet Karasu şahsında, tüm Öğretmen ve Öğrencileri, bu okula maddi ve manevi katkı sunan tüm vatandaş ve kurumları tebrik ediyoruz.

www.belcikaaydinhaber.com