1 Eylül, ancak henüz tamamen

~Bugün, ilk ve orta dereceli okullardan gelen öğrenciler için yeni eğitim yılının başlangıcıdır. Üst üste üçüncü eğitim yılı için, koronavirüsün eğitimimiz üzerinde etkisi olacaktır. Her ne kadar okullar yavaş ama emin adımlarla "eski normale" dönmeye çalışsalar da. Yeni eğitim öğretim yılında hangi korona önlemleri uygulanır? Sizin için listeleyeceğiz.

~Bugün, ilk ve orta dereceli okullardan gelen öğrenciler için yeni eğitim yılının başlangıcıdır. Üst üste üçüncü eğitim yılı için, koronavirüsün eğitimimiz üzerinde etkisi olacaktır. Her ne kadar okullar yavaş ama emin adımlarla "eski normale" dönmeye çalışsalar da. Yeni eğitim öğretim yılında hangi korona önlemleri uygulanır? Sizin için listeleyeceğiz.

Herkes tam gün okula dönsün.
Flanders'taki hem ilkokullar hem de ortaöğretim, 1 Eylül'den itibaren tamamen iletişim eğitimine geçebilir. Bu, 1 Eylül'den itibaren tüm öğrencilerin pazartesiden cumaya okula geri döneceği anlamına gelir. Prensip olarak, dijital ders zamanı sona erdi. Houthalen'deki Lucerna kolejinin pedagojik müdür yardımcısı Martine Delorge için bu bir rahatlama: "Kolay olmadı. Öğrencilere baktığımda, uzaktan eğitimin çok zayıflatıcı olduğunu gördüm."

Ve öğrenciler fiziksel olarak okula geri dönebilecekleri için de mutlular. Michelle, Atheneum Hasselt'e kaydolmaya karar verdi ve yeni eğitim yılının başlamasını sabırsızlıkla bekliyor: "Daha fazla insan görmek, yüzlerini gerçekten görmek için sabırsızlanıyorum."

Öğrencilerin, hatta tam sınıfların, korona enfeksiyonu nedeniyle eğitim yılı boyunca karantinaya almak zorunda kalma olasılığı vardır. Bu durumda, okullar hala bir tür uzaktan eğitim kullanabilir, böylece karantinadaki öğrenciler geride kalmaz. Ama bu zorunlu değil.

Ortaokul Brugge Centrum'da, karantinaya almak zorunda kalan öğrenciler dezavantajdan korkmak zorunda değildir. "Okulumuzda tüm öğrencilerin dizüstü bilgisayarı var ve sınıflarda kameralar var. Bu nedenle karantinaya almak zorunda olan öğrenciler dersi evden mükemmel bir şekilde takip edebilir," diyor yönetmen Rob Jonckheere.

(Neredeyse) artık ağız maskesi yok

İlkokulda okuyan öğrencilerin maske takması zorunlu değildir. Geçen yıl, beşinci ve altıncı sınıflardaki öğrenciler için yüz maskesi hala zorunluydu, ancak artık durum böyle değil. Heverlee'deki don Bosco Sint-Lambertus ilkokulunun müdürü Martine Janssens bu karardan memnun: "Çocukların ağız maskesi takmasının çok ağır olduğunu deneyimliyorum." Janssens bu nedenle el hijyeni ve havalandırmayı iyileştirmek için ekstra çaba sarfediğini düşünüyor.

İlkokul öğretmenleri sınıfta ders verirken ağız maskesi de verebilirler. Masalarına oturmaları ya da tahtanın önünde durmaları şartıyla. Ders sırasında sınıfta dolaşırlarsa, maske takılmalıdır. Diğer personelle temas ettiklerinde ve mesafelerini koruyamadıklarında bile maske takmaları gerekir. Bununla birlikte, ebeveynler için,örneğin çocuklarını getirmeye veya almaya geldiklerinde ağız maskesi yükümlülüğü hala geçerlidir.

Ayrıca liselerde ağız maskeleri sınıfta geçmişte kaldı. Öğrenciler sınıfta oturduklarında veya hareketsiz durduklarında artık maske takmak zorunda değiller. Öğretmenlerin öğretmenlik yaparken maskelerini çıkarmalarına da izin veriliyor.

Ağız maskesi sadece öğrenciler arasında yeterli mesafe garanti edilemediği takdirde sınıf dışında zorunludur. Uygulamada, birçok okulun koridorlarda hala ağız maskesi zorunluluğu vardır. Dışarıda, oyun alanında, öğrenciler "yoğun fiziksel temaslardan kaçındıkları" sürece maskelerin tekrar çıkarılmalarına izin verilir.

Ağız maskesi takmayı tercih eden öğrenci ve öğretmenlere elbette izin verilir. Go direktörü Ann Van Landuyt'a göre! Oudenaarde'deki ateneum, bu olasılığın hala orada olması iyidir: "Her durumda, bir grup öğretmen arasında hala biraz korku olacaktır, bence bu en savunmasız grup için normaldir." Çoğu öğretmenin ağız maskesini daha az takmak zorunda kalacakları için özellikle mutlu olduğunu düşünse de: "Ağız maskesiyle öğretmenlik yapmak yoğundur."

Bazı okullar tedbirli olmayı ve şimdilik daha sıkı maske kurallarıyla çalışmayı tercih ediyor. Örneğin Hasselt Ateneumu'nda öğrenciler, eylül ayı sonuna kadar oyun alanında ağız maskesi takmak zorunda kalacak. Oyun alanı uzun ve dardır ve hala çok sayıda öğrenci olduğu için yönetim ağız maskesi yükümlülüğünü oyun alanına uzatmaya karar verdi.

Önlemler devam ediyor
Koronavirüsün yayılmasını önlemek için okullarda bir dizi başka önlem daha devam ediyor. Hem ilk hem de orta dereceli okullarda derslik saatleri mümkün olduğunca havalandırılmalıdır.

Ortaöğretim kurumları da dahil olmak üzere öğrencilere mümkün olduğunca sınıfta kalıcı bir yer verilmelidir. Orada ayrıca sınıflara mümkün olduğunca sabit bir oda atanması da amaçlanmaktadır. Örneğin, Atheneum Hasselt öğrencilerine bir sınıf atanır. Müdür, "Normalde okulumuzdaki öğretmenlerin sabit bir sınıfı var, ancak korona öğrencilere sınıf balonlarını mümkün olduğunca az karıştırmak için kalıcı bir yer vermemizi zorunlu kılıyor" diyor. "Her sınıf sabit bir oda alır, kendileri kurabilir ve herkes kalıcı bir yer alır."

Ama her okulda böyle bir alan yok. GO direktörü Christine Hannes, "Her öğrenciye sabit bir sınıfta kalıcı bir yer vermek zorundaysam, o zaman beş ekstra okul binam olmalı" diyor! Deurne'daki spektrum okulu.

Yemekhanede öğle yemeği molaları tekrar yer alabilir. Hem ilk hem de orta dereceli okullarda sınıf gruplarında mümkün olduğunca yemek yemeleri ve öğrencilere kalıcı yerlerin atanması istenmemektedir. Hava kalitesini korumak için refektör de düzenli olarak havalandırılmalıdır.

~Okul binaları dışındaki etkinlikler tekrar mümkün

Okul binalarının dışında gerçekleşen etkinlikler tekrar devam edebilir. Örneğin, okul gezilerine tekrar izin verilir. Sınıflar toplumun geri kalanında geçerli olan kurallara uymalı ve bu nedenle örneğin spor faaliyetleri veya kültür sektörü için geçerli olan önlemleri dikkate almalıdır.

Ortaöğretimde stajlar ve işe dayalı öğrenme de gerçeklenebilir. Öğrenciler şirket için geçerli olan kurallara uymalıdır. Yer konusunda staj rehberliği de tekrar mümkün olacaktır.

Ya bir öğrenciye virüs bulaşırsa?

Radyo 1'deki "The Morning" programında Sciensano'dan Dr. Laura Cornelissen, "Amaç mümkün olduğunca odaklanmış çalışmak ve çocukları ve gençleri gereksiz yere okuldan uzak tutmamak, çünkü bu onlar için iyi değil," diye açıklıyor. "Bir enfeksiyon durumunda ne olacağı büyük ölçüde öğrencinin yaşına bağlıdır."

İlkokulda kreş, anaokulu veya sınıfta sadece bir vaka varsa,çok az şey olur ve diğer çocuklar düşük riskli temas olarak kabul edilir. "Diğer çocuklar dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılır. Örneğin, büyükanne veya büyükbabayı ziyaret etmeyerek, ancak test edilmesi veya karantinaya alınması gerekmez. Hala okula gidebilirler ve hobilerini sürdürmeye devam ederler."

Bu ortaokul öğrencileri için farklıdır. Cornelissen, "Burada CPG (Öğrenci Rehberliği Merkezi) kimin olası yüksek riskli bir temas olduğu konusunda hedefli bir temas soruşturması yürütüyor." diyor. "Örneğin, yakın arkadaşlar veya sınıfta yanlarında oturanlar. Karantinaya alınıp test yapılmalılar. Aşı olurlarsa, bir negatif testten sonra karantinadan çıkabilirler."

Gevşeme, başka yerlerde yürürlükte olan önlemlere uygun. Doktor, "Okul ve hobiler arasında farklı kurallar getirmemeliyiz," diye açıklıyor. "Kimse bunu anlamıyor ve virolojik olarak hiçbir anlam ifade etmiyor."

~Birkaç öğrenci enfekte olursa veya bir öğretmen/gözetmen testi pozitif çıkarsa ne olur?

Bir sınıfta birden fazla enfeksiyon varsa veya bir öğretmenin (veya çocuk bakım çalışanının) testleri pozitif çıkarsa, tüm grubu karantinaya almak gerekebilir. Burada hiçbir ayrım yapılmaz.

Bakım ve Sağlık Dairesi'nden Ria Vandenreyt verdiği demeçte, "Bu durumlarda, CPG riski değerlendirme görevine sahiptir." dedi. "CPG daha sonra enfekte kişinin başkalarına bulaştırma riskini değerlendirmeli ve daha sonra sınıfın karantinaya alınıp alınmaması gerektiğine karar vermelidir."

Brüksel'de okullar daha da katı kurallar

1 Eylül'den itibaren Brüksel-Başkent Bölgesi'ndeki Felemenkçe konuşan okullar için Flanders'e göre daha katı kurallar geçerli olacak. Geçen schoo yılının (sonu) korona önlemlerine henüz uymadılar. Temel fark, personel ve öğrencilerin beşinci sınıftan itibaren hala ağız maskesi takmak zorunda olmasıdır.

Buna ek olarak, öğrenciler ve personel birbirlerinden mümkün olduğunca uzak tutmaya devam etmelidir. Okullar da sınıf gruplarını mümkün olduğunca az karıştırmaya çalışmalıdır. Örneğin ortaokulda, farklı gruplar için farklı oyun süreleriyle çalışmanız önerilir.

Sint-Goedele Brüksel okul grubunun genel müdürü Bruno De Lille, Brüksel-Başkent Bölgesi'ndeki kuralların gevşetilmediği için pişman: "Öğrenciler ve öğretmenler esneklik özlemi çekiyor, bazıları üst üste üçüncü okul yılı için ağız maskesi takmak zorunda".

Yine de De Lille, Brüksel'de bu ekstra önlemlere ihtiyaç olduğunu anlıyor: "Brüksel'deki düşük aşılama oranı nedeniyle, başka bir yol olmadığını anlıyoruz. Ancak Brüksel'de her şeyin bir araya toplanmış olması ve belediye veya okul başına duruma bakmamaları üzücü olmaya devam ediyor."