Belçika Afganistan'dan tahliyelere son verdi: "Tüm çalışanlar ve tahliye edilenler İslamabad'da toplandı"

~Belçika, Afganistan'dan gelen tüm tahliyeleri sona erdirdi. Federal hükümet bunu Çarşamba akşamı yaptığı basın açıklamasında bildirdi. Kısa bir süre sonra saat 09.30'da Başbakan Alexander De Croo (Open VLD) ve diğer yetkili bakanlar, web sitemizden ve uygulamamızdan takip edebileceksiniz bir basın toplantısı yapacaktır.

~Belçika, Afganistan'dan gelen tüm tahliyeleri sona erdirdi. Federal hükümet bunu Çarşamba akşamı yaptığı basın açıklamasında bildirdi. Kısa bir süre sonra saat 09.30'da Başbakan Alexander De Croo (Open VLD) ve diğer yetkili bakanlar, web sitemizden ve uygulamamızdan takip edebileceksiniz bir basın toplantısı yapacaktır.

Pakistan'da dün Kabil ile İslamabad arasında 5 uçuş daha gerçekleştiriyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde şaşırtıcı bir duyuru yapıldı. "Federal hükümet, Afganistan'daki gelişen durum göz önüne alındığında ve diğer Avrupalı ortaklarla aynı fikirde olarak Kabil havaalanından tahliyeleri sonlandırmaya karar verdi."

"Belçika saatiyle 21:30'dan bu yana.m, Kızıl Uçurtma Operasyonu'nun tüm çalışanları ve tahliye edilenler İslamabad'da toplandı. Önümüzdeki günlerde Belçika, tahliye edilenlerin ülkelerine ve Kızıl Uçurtma Operasyonu'nun birliğini ülkemize iadelerine devam edecek. Perşembe günü saat 09.30'da Başbakan Alexander De Croo (Open VLD), Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sophie Wilmès (MR), Savunma Bakanı Ludivine Dedonder (PS) ve İltica ve Göç'ün Dışişleri Bakanı Sammy Mehdi (CD&V) basın toplantısında bu tahliye aşamasının sonuçları ve sonraki adımlar hakkında daha fazla ayrıntı verecektir."

"Haberlerin şimdiden geliyor olması çok çarpıcı. Öğleden sonra, Savunma Bakanlığı Perşembe günü tahliye olabileceğini duyurmuştu. Cuma günü uçmak artık zor olacaktı. Artık sadece tahliyelerin durmadığını, tüm Belçika askerlerinin Afgan başkenti Kabil'den çoktan uzak olduğunu duymamız şaşırtıcı. Tahliye edilenlerin ve çalışanların tamamı şu anda Pakistan'daki İslamabad'da bulunuyor." diyor Vrancken.

Orta Doğu uzmanı Rudi Vranckx de şaşırıyor. "Hafta sonundan önce biteceği açıktı. ABD ve İngilizlerin 31 Ağustos'a kadar Afganistan'dan 7.000 asker çıkarmaları gerekiyor, bu yüzden birkaç gün önce duracağı kesindi. Ancak bu beklenenden daha erken."

Vranckx, kimin kaldığı konusunda Avrupa düzeyinde istişare yapıldığını varsayıyor. "Belçikalılar ve Polonyalılar tahliye uçuşlarını durdurdular, ancak örneğin Fransızlar ve Hollandalılar hala oradalar. Birlikte oturduklarını, isteyen Belçikalıları almak için birbirlerini yakalayabileceklerini varsayıyorum."

Belçika Kabil'den 1400 kişiyi tahliye edebildi. Vranckx, "Bu küçük bir başarı değil, ancak her halükarda ayrılmak isteyen herkes de kaçamadı," diyor.

İnsanları tahliye etmek giderek zorlaştı
Afganistan'daki insanları Kabil üzerinden tahliye etmek giderek zorlaşıyor. Inge Vrancken, "Taliban giderek daha fazla havaalanına yaklaşıyor," diyor. "Çarşamba günü havaalanının ikinci büyük giriş kapısını kapattılar. Farklı ülkelerden karma konvoy halinde bir otobüs de durduruldu. O insanlar havaalanına gidemediler."

Taliban artık Afganların ülkeyi terk etmesini istemediklerini açıkladı. "Yaklaşık üç gün önce Taliban, Afganların kendi ülkelerinde kalmalarının daha iyi olacağını söyledi. Bir sözcü, Amerikalıların insanları uzaklaştırmayı bırakması gerektiğini söyledi. Ülkeyi terk eden binlerce dinamik güç, bunu dehşetle görüyorlar," diyor Rudi Vrancxk.

Ülkemizle bir bağ kurabilen Belçikalılar ve Afganlar afganistan'ı nasıl terk edebilir? Vrancxk tartı ve tartı. "Perde arkasında, insanlar Amerikalılarla yabancıların gitmesine izin verme vaatleri hakkında konuşuyorlar. Muhtemelen ticari uçuşlarda, zaten yeniden başlıyorlarsa, çünkü bu teknik olarak mümkün olmalıdır. Birçok şey Taliban'a da bağlı: 31 Ağustos'taki tutumları ne kadar sert?"