BAK AVRUPA’NIN KALBİNDE ’20 OCAK 1990 BAKÜ ŞEHİTLERİNİ’ ANDI

Kısa adı BAK olan ‘Benelux Azerbaycanlılar Kongresi ‘Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel, Brüksel’in kalbi ‘Grand Place’de bulunan merkezinde, ’20 Ocak 1990 Bakü Şehitlerinin yıldönümünde bir anma programı gerçekleştirdi.

20 Ocak 1990 Bakü şehitleri başta Azerbaycan olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde anılmaya devam etti. Bu yıl 26.cısı düzenlenen anma merasimlerine katılımlar oldukça fazla.

Kısa adı BAK olan ‘Benelux Azerbaycanlılar Kongresi ‘Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel, Brüksel’in kalbi ‘Grand Place’de bulunan merkezinde, ’20 Ocak 1990 Bakü Şehitlerinin yıldönümünde bir anma programı gerçekleştirdi.

BAK Başkanı Sahil Gasımov ve Yönetim Kurulu Üyelerinin evsahipliğinde gerçekleştirilen anma programına Belçika ve Lüksemburg Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Fuat İskenderov, Azerbaycan Cumhuriyeti NATO nedinde Daimi Temsilci Hazar İbrahim, Azerbaycan Müşaviri Zaur Ahmedova Büyükelçilik çalışanları ve Azerbaycanlı vatandaşlar katıldı.

BAK Başkanı Sahil Gasımov yaptığı selamlama konuşmasında, “Tarihe yüzkarası olarak geçen 20 Ocak 1990 Bakü katliamı, zamanın Rusya rejiminin tarihteki en acımasız olayı olmuştur. Tank paletlerine karşı yüreklerini ve bedenlerini siper ederek, şehadet şerbeti içen tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. O şehitlerimiz ki: bu günkü bağımsız Azerbaycan Cumhuriyetinin temelini kanlarıyla ve canlarıyla atmışlardır. O Yüce şahsiyetleri bir kez daha anarken, Azerbaycan Cumhuriyeti’mizin ebediyen yaşamasını arzuluyorum. Bu anma programımızı teşrif eden Büyükelçilerimiz ve siz değerli vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Programda duygulu bir konuşma yapan Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Fuat İskenderov, “20 Ocak 1990 günü Ruslar Bakü’de tarihin en acımasız saldırısını gerçekleştirerek, bir çok vatan evladını Tank Paletleri altında şehit etmişlerdi. O gün çoluk çocuk, kadın ve erkek demeden silahsız masum halkı katledenler, bu katliamlarıyla Azerbaycan halkının bağımsızlık mücadelesini bastıracaklarını düşünmüşlerdi. Ancak Bağımsızlığı elde etmek isteyen kahraman halkımız her türlü zorluğa, saldırıya ve katliama rağmen, asil duruşundan ve direnişinden taviz vermeyerek, bu günkü Azerbaycan Cumhuriyeti’mizin temelini kanları ve canlarıyla attılar.

Hepsi saygın olan şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Onların kanlarıyla kurulan Cumhuriyetimizi dünyadaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen koruyacağız. Halkımızın birliği ve şu anki çektikleri sıkıntıları Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in öncülüğünde atlatacağız. Bölgesinde ve dünyada Yükselen ilerleyen Bağımsız Azerbaycanımızı layık olduğu en güzel yerlere getirerek, şehitlerimizin ruhlarının şadlığını sağlamış olacağız. Gün geldiğinde işgal edilmiş topraklarımızıda kurtararak,haklı davamızı dünya’ya kabul ettireceğiz.

Birliğimizi koruyarak, aydınlık günler için daha çok çalışacağız. Programı tertip eden DAK Başkanı Sahil Gasımov şahsında tüm yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyorum” dedi.

Program Genç Kemancı Aziza Salahova’nın matem resitali ve ihsan tatlılarıyla son buldu.

Belçika AydIn Haber (Celil Gündoğdu)