5.Asya Oyunlarının meşalesi törenle yakıldı

~~Türkmenistan'ın ev sahipliğinde 17 Eylül tarihinde başlayacak Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları'nın meşalesi yakıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov'un video-konferans ile katıldığı törende, Asya Oyunlarının meşalesi dünyanın en büyük doğalgaz yataklarının birisi olarak gösterilen Galkınış doğalgaz sahasında gerçekleştirildi. Ülkenin güneyindeki Mari vilayetinde bulunan Galkınış doğalgaz sahasındaki meşale yakma töreni Türkmenistan'ın milli gelenekleri kapsamında düzenlendi.

~~Türkmenistan’ın ev sahipliğinde 17 Eylül tarihinde başlayacak Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları’nın meşalesi yakıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un video-konferans ile katıldığı törende, Asya Oyunlarının meşalesi dünyanın en büyük doğalgaz yataklarının birisi olarak gösterilen Galkınış doğalgaz sahasında gerçekleştirildi. Ülkenin güneyindeki Mari vilayetinde bulunan Galkınış doğalgaz sahasındaki meşale yakma töreni Türkmenistan’ın milli gelenekleri kapsamında düzenlendi.

Galkınış doğalgaz sahasının yer aldığı geniş bölgede bayram havası hakimdi. Geniş alana çadılar kuruldu ve çeşitli kültürel etkinlikler düzenlendi. 5.Asya Oyunları kapsamında yarışların yapılacağı sporun 21 branşı ile ilgili gösteriler sunuldu. Folklor ekiplerinin sergilediği gösteriler büyük alkış aldı.

 Bir zamanlar Tarihi İpek Yolu’nun üzerinden önemli bir Pazar yeri olan Mari vilayetinde eski dönemler hatırlandı ve sanatçıların canlandırdığı halk pazarı gösterileri ilgiyle izlendi. Çocukların oyun oynamaları, minicik köpekleri sevmeleri yabancı ve yerel basın mensuplarının güzel ve akıllarda kalacak kareler yakalamasına yardımcı oldu.

 Tören alanında kurulan dev monitörde Türkmenistan Devlet Başkanı 5.Asya Oyunlarının meşalesini yakma törenine başlama izini verdi. Tören başladı ve Türkmen genci yayla ok atarak ateşi yaktı ve daha sonra atlı genç Asya Oyunlarının meşalesini yakarak, 17 atlıdan oluşan ekip, Aşkabat’a doğru yol aldı.

Bilindiği gibi, 5 Mayıs 2016 tarihinde Aşkabat’ın yakınlarındaki tarihi Nusay kalesinden Asya Oyunları’na 500 gün kalması nedeniyle atlı yürüyüşe start verilmişti. 17 gençten oluşan atlı grubu, sırasıyla Ahal, Balkan, Daşoğuz ve Lebap vilayetlerini geçerek, Mari vilayetine geldi. Buradaki dev Galkınış sahasında Asya Oyunlarının meşalesi yakıldı. Atlı grup, Aşkabat’a doğru hareket etti ve 17 Eylül günü yerel saat 17:00’da Asya Oyunlarının meşalesini açılış töreninin yapılacağı Aşkabat Olimpiyat Stadyumuna getirecek.

Türkmenistan, Orta Asya bölgesinde ilk defa Asya kıtasının önemli bir spor yarışına ev sahipliği yapacak. Asya Olimpiyat Konseyi, Aralık 2010 yılında Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları’nın düzenlenme hakkını türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a vermişti.

Türkmenistan’da yapılacak ve bugüne kadar kapalı salondaki en büyük Asya Oyunları’na 45 Asya ülkesi ile birlikte 19 Okyanus ada ülkelerinden sporcular katılacak ve bunun yanı sıra ilk defa mülteci takımı da boy gösterecek.