HOCALI ŞEHİTLERİ AVRUPA'NIN BAŞKENTİ BRÜKSEL'DE BİR SEMİNER İLE ANILDI

~~Asrın son soykırımlarından olan ve Ermenilerin gerçekleştirdiği "˜Hocalı Soykırımında yaşamlarını yitiren Hocalı Şehitleri Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti'nin Avrupa ve Belçika'nın Başkenti Brüksel'de bulunan 'Turkse Unie'nin salonunda düzenlediği bir seminer ile anıldı.

~~Asrın son soykırımlarından olan ve Ermenilerin gerçekleştirdiği ‘Hocalı Soykırımında yaşamlarını yitiren Hocalı Şehitleri Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti’nin Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de bulunan ’Turkse Unie’nin salonunda düzenlediği bir seminer ile anıldı.

BADC Başkanı Ayhan Demirci’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen seminer, kısa adı BTMB olan ‘Belçika Türkçe Medya Birliği’ başkanı, başarılı gazeteci ve televizyon program yapımcısı Hüseyin Dönmez’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak, Azerbaycan’dan Cumhurbaşkanı Sosyal ve Siyasi Meseleler Şubesi Sektör Müdürü Gaffar Aliyev,  Azerbaycan’ın en büyük sivil kuruluş temsilcisi olan ATEM Başkanı İlham İsmailov idi.

Davetliler arasında Azerbaycan Birlik Dergisi Genel Koordinatörü İlgar ilkin, Belçika da hizmet veren STK Temsilcileri, basın mensupları ve kalabalık davetli topluluğu vardı.

Semineri yöneten Dönmez Hocalı ve Afrin’de şehit olanları rahmetle anarak, katılımcılara teşekkür etti. Başkan Dönmez, “Sözde Soykırım yalanlarıyla batılı parlamentolarında siyasi karar alanlar yakın tarihte 1992 yılında Azerbaycan topraklarında ‘Hıcal’ıda Soykırım’ gerçekleştiren Ermeni çetelerini görmezden gelmekteler. Asrın en vahşi soykırımını gerçekleştiren Ermeniler Lobisel çalışmalarıyla büyük bir algıyla dünya kamuoyunu yanıltmaktalar. Psikolojik ve sosyolojik savaşlarda medya ve sosyal medya’yı kullanan Ermenilerin aldatmaya yönelik bu lobisel çalışmalarına karşı, Hocalı Soykırımın öncesi ve sonrasında nelerin yaşandığını öğrenebilmek için bu konuda Hocalı’nın mağdur halkının duygularını birinci ağızdan dinlemek için bir araya geldik.

Konuşmacılarımızın sunumları ardından interaktif bir şekilde soruları alıp, yetkililerden cevapları alacağız. Bir kez daha katılımlarınızdan dolayı gerek Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Sayın Ayhan Demirci ve gerekse şahsım adına teşekkür ediyorum” dedi.

İlk olarak Azerbaycan’dan Cumhurbaşkanı Sosyal ve Siyasi Meseleler Şubesi Sektör Müdürü Gaffar Aliyev,  konuşmasını yaparak bu güzel semineri organize eden Azerbaycan Dostluk Cemiyeti başkanı Sayın Ayhan Demirci  ve Moderatör Sayın Hüseyin Dönmez beye ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. “Öncelikle başta Hocalı Şehitlerimiz olmak üzere, Türk kardeşlerimizin kahraman ordusunun Afrin’de ki ‘Zeytindalı Harekatı’nda şehit düşenleri de rahmetle anıyorum.

Ermeniler soykırımları ile meşhurlar. Zamanında Osmanlı döneminde Doğu’daki Türk kardeşlerimize isyan eden ve soykırım uygulayan Ermeniler, yakın tarihimizden olan 1992 yılında da Sovyetler Birliğine bağlı 366. Alay öncülüğünde Azerbaycan topraklarında da büyük bir soykırım gerçekleştirmişlerdir. Ermenilerin bu vahşetleri yeni değildir. Tarihin her safhasında gerek devlet olarak, gerekse çete olarak, Müslüman Türk halkına karşı hep isyanda olmuşlar ve  katliamlar yapmışlardır. En son Azerbaycan topraklarını işgal edip 700’e yakın Azerbaycanlıya soykırım uygulayarak, 1 milyon insanımızı ise kaçkın duruma düşürülmüştür. Yakın tarihte gerçekleşen bu olaya ne yazık ki, ABD ve batı dünyası suskun kalmıştır. Haksız olan Ermeniler, haksızlıklarını örtbas edebilmek için çaba sarf ediyorlar yağ gibi suyun üstüne çıkıyorlar.

Bunlar bunu yaparken bizler ne yapmalıyız. Önemli olan şuan bu. Bizde gerek Azerbaycan gerekse Türkiye olarak dünyadaki diğer Türk kardeşlerimizle birlikte dayanışma ve birlik içerisinde ‘Hocalı Soykırım’ı meselesini gündemde tutup, gerek medya ve gerekse sosyal medya’da bu konuyu her zaman dillendirerek Ermeni Lobisi’nin oyunlarını bozmalıyız” dedi.

Azerbaycan’ın en büyük sivil kuruluş temsilcisi olan ATEM Başkanı İlham İsmailov ise yaptığı konuşma öncesi katılımcılara teşekkür ederek Hocalı ve Afrin şehitlerini anarak, Osmanlı’dan beri Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerini anlatarak, “Ermenilerin 1900’lü yıllardan beri Kafkasya’da, Azerbaycan’da ve Türkiye’nin doğusunda Türk toplumuna yönelik katliamlarını anlattı. Osmanlı döneminde Enver ve Nuri Paşaların zamanında Rusya ve Ermenilere karşı mücadeleleri tarihsel gerçeklerle anlattı. Yakın tarihte gerçekleştirilen Ermenilerin Hocalı’daki katliam öncesi yöre halkından silahların toplatıldığı, Rusya ordusuna bağlı 366. alayın ağır tank ve silahlarla Ermenilere yardım ettiği tarihi bir gerçektir. Ancak tüm saldırılara rağmen, bugün Cumhurbaşkanımız Aliyev’in önderliğinde işgal edilmiş topraklarımızı öncelikle sulh yoluyla, olmaz ise savaşarak alacağımızdan emin olmalısınız.

Biz bu mücadeleyi verirken siz dost ve kardeşlerimizden de bizim haklı davamızın duyurulmasında sizlerden manevi anlamda destek ve katkılar bekliyoruz. Bugün buraya sivil toplum kuruluş temsilcileri olarak gelip, bize destek verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Bu güzel programı organize eden Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Sayın Ayhan Demirci’ye, programda moderatörlük yapan Hüseyin Dönmez’e ve hususen bu organizasyon için salonu tahsis eden Rıfaf Can’a ve siz derğerli katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Programda son konuşmacı ev sahibi Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci idi.

Başkan Demirci Hocalı ve Afrin şehitlerini rahmetle andıklarını ifade ederek, katil Ermeni çetelerinin Rus ordularıyla birlikte gerçekleştirdikleri ‘Hocalı Soykırımı’nın 26. Yıldönümünü anmak için bu semineri düzenlediklerini ifade ederek, gerek katılımcıları, gerek programa her anlamda katkıda bulunanlara ve katılımcı tüm dinleyicilere teşekkür etti.

Program interaktif şekilde sorulan sorulara verilen cevaplarla son buldu.

www.belcikaaydinhaber.com