Saadet Partisi Avrupa Seçim Beyannamesi

Vatanlarından yüzlerce kilometre uzakta, memleket hasretiyle ve bir çok zorluğa göğüs gererek hayatlarını sürdüren milyonlarca vatandaşımız bulunmaktadır. Gözden uzak olsalar dahi gönüllerimizden uzak olmayan vatandaşlarımız için hak ettikleri onur ve saygınlığı kazandırmak ve problemlerini çözmek boynumuzun borcudur.

Vatanlarından yüzlerce kilometre uzakta, memleket hasretiyle ve bir çok zorluğa göğüs gererek hayatlarını sürdüren milyonlarca vatandaşımız bulunmaktadır. Gözden uzak olsalar dahi gönüllerimizden uzak olmayan vatandaşlarımız için hak ettikleri onur ve saygınlığı kazandırmak ve problemlerini çözmek boynumuzun borcudur.
Saadet iktidarında:
ï‚· Kimsesiz çocuklar ve yaşlılar, özellikle kimsesiz kadınlar, bakıma muhtaç insanlar ve hastalar; bütün bu kimselere devletimiz bizzat sahip çıkacak ve gerekli olan ihtiyaçlarını giderecek bir alt yapı kuracaktır. Ayrıca bu kimselere kendi inanç, örf ve ananelerimize göre hizmet veren kurumlar tarafından yardım edilecek ve bu yardımlar konsolosluklar tarafından koordine edilip desteklenecektir. Bunun için Çocuk Yuvaları, Sığınma Evleri (özellikle kimsesiz kadınlar için), Huzurevleri (yaşlılar için) ve Hasta Bakım Evleri açılması için girişimciler teşvik edilecektir.
ï‚· Özellikle meslek diplomalarının denkliği noktasında halen birçok sıkıntı mevcuttur. Bu konuda gerekli kanuni değişiklik yapılacak ve sayısı azımsanamayacak mağduriyetler ortadan kaldırılacaktır.
ï‚· Çift dilli okulların açılması teşvik edilecek, ana okullarının açılmasına ve yaygın hale gelmesine destek verilecek, Türkçe öğretmenlerinin Avrupa’da yetiştirilmesi veya belirli bir dönem Türkiye’de eğitim almaları sağlanacak, üniversiteler arası öğrenci değişikliği konusunda gerekli destek sağlanacak, Türkçe eğitmenlerinin sayısının artırılması ve bu eğitimlerin desteklenmesi sağlanacak, Eğitim Ateşelikleri aktif hale getirilecek ve özellikle Türkçe eğitim veren STK'lar desteklenecektir.
ï‚· Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı Avrupa’da bütün gençlerimizi tehdit eder hale gelmiştir. Konsolosluklarımızın öncülüğünde, STK'lar ile birlikte bağımlılığı engelleyici çalışmalar yapılacaktır.
ï‚· Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın manevi kalkınması devlet politikası haline getirilecektir.
ï‚· Parçalanmış ailelerin varlığı ve çocuklarının devlet tarafından alınarak dinlerinin, kimliklerinin, bazen de isimlerinin dahi değiştirildiği bilinen bir meseledir. Ailesinden alınan çocukların korunma altına alındığına dair bilgiler konsolosluklara bildirilmesi gerektiği gibi konsoloslukların da kendilerinin bilgilendirilmeleri noktasında üzerlerine düşen görevlerini ifa etmeleri gerekir. Avrupa devletleri tarafından el
2
konulan çocuklar meselesi derhal ele alınacak, bu konuda hizmet veren STK’lar maddi ve manevi desteklenecektir. Vatandaşlarımız “Koruyucu Aile” olmaya teşvik edilecektir.
ï‚· Avrupa’da helal gıda ve kesim ile ilgili ilmi çalışmaların yapılması bizzat devletimiz ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından desteklenecektir.
ï‚· Avrupa ülkelerinde İslam dininin resmen kabul edilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacaktır.
ï‚· Devletimiz çifte vatandaşlık konusunda Avrupa ülkeleri ile gerekli görüşmeleri yapıp gerekli adımları atacaktır.
ï‚· Konsolosluklarda vatandaşlarımız için ibadetlerini rahatça yapabilecekleri mekânlar tahsis edilecektir.
ï‚· Konsolosluklarımızda anlık gelişen birçok soruna anında cevap verebilecek yeterli sayıda yetişmiş personel ile 7/24 hizmet verilmesi temin edilecektir.
ï‚· Konsolosluk belge ücretlerinde indirime gidilecektir.
ï‚· Pasaport harçları makul bir seviyeye düşürülecektir.
ï‚· Avrupa’da yaşayan toplumumuz arasında kurumsallaşmış STK’lar nezdinde mutlaka ‘Kültür Sanat Merkezleri’ kurulacak, bu konuda devletimiz gereken desteği sağlayacaktır.
ï‚· Yurt dışında ve özellikle Batı Avrupa’daki seçmenlerin sayısı 3 milyonu geçmiş durumda. Yurt Dışı Seçim Bölgesi oluşturulup yurt dışındaki seçmenlere belirli sayıda milletvekili kontenjanı verilecektir. Bu şekilde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın problemleri bölge milletvekilleri tarafından daha yakinen ele alınabilecektir.
ï‚· Dışişleri Bakanlığına veya doğrudan Başbakanlığa bağlı olmak kaydıyla, ‘Yurtdışı Seyahat ve İkamet Güvenliği Başkanlığı veya Müdürlüğü’ kurulacaktır. Yol güzergâhı üzerinde yeterli sayıda ‘Sıla Yolu Dinlenme Tesisleri’ açılacaktır. Bu tesislerde petrol alma imkânının yanı sıra geceleme imkânı, helal yemek bulma imkânı, mescit ve özellikle araba tamir imkânı sunulacaktır. İnsanımız en güvenli şekilde, aldatılma ve herhangi bir sıkıntıya maruz kalma korkusu olmaksızın bu tesislerde bütün ihtiyaçlarını giderebilecektir. Bu tesislerde aynı zamanda konsolosluk yetkilileri de özellikle yaz aylarında bulunup insanımıza danışmanlık hizmetleri verecektir.
ï‚· Türkiye'ye araba götürme hakkı konusu tam olarak açıklığa kavuşacaktır.
ï‚· Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşlarımızın emeklilik hakkı gasp edilmektedir. Ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar, AB Anlaşmaları ve Uluslararası Anlaşmalar, ülkesine dönen işçilerin ‘Sosyal Güvenlik Haklarının yerleştikleri ülkeye
3
gönderilmesini’ gerektirir. Almanya Devleti Türk isçileri ile aynı statüde olan bazı ülkelere primlerin tamamını öderken, ayırımcılık yaparak Türk vatandaşlarına bu primleri ödememektedir veya sadece bir kısmını ödemektedir. Bu konuda gerekli bütün hukuki ve diplomatik adımlar atılacaktır.
ï‚· Türkiye’de emekli olup, yurt dışında çalışan emeklilerin emekli maaşları kesilmektedir. Devletimiz önemle bu konuda pozitif bir yaklaşım sergileyecektir.
ï‚· 3201 sayılı yurtdışı borçlanma yasasından faydalanarak Türkiye’den emekli olanlar bu yasaya istinaden herhangi bir işyerinde iş akdi ile çalışmaları halinde emeklilik maaşını alamamaktadır. Bu konuda mağduriyetler giderilecektir. Özetle, çalışma serbest olacak, iş ve maaşlarından dolayı emeklilerin Türkiye’deki maaşlarından herhangi bir kesintiye ve yasağa gidilmeyecektir.
ï‚· Avrupa’da doğmuş, anaokulundan itibaren hiç aralıksız tahsilini Avrupa’da tamamlamış gençlerimizden, maalesef askerlik görevini yerine getirebilmeleri için 3 sene bulunduğu ülkede sigortalı çalışma şartı aranmakta, kaldı ki Türkiye’de yaşayan ve askerlik görevini yapmak isteyenlerden gerek paralı gerek parasız olsun çalışma şartı aranmamaktadır. Avrupa'da doğmuş, okul tahsilini burada tamamlamış gençlerin durumu dikkate alınarak 3 yıl çalışma şartının kaldırılması sorunu yasal düzenleme ile çözülecektir.
ï‚· Mavi kartlı vatandaşlarımız adeta bir üvey evlat muamelesi görmektedirler. Seçme ve seçilme hakları gasp edilmiş vaziyette kimlik bunalımı içinde bırakılmışlardır. Mavi Kart sahiplerine seçme ve seçilme hakkı iade edilecektir. Mavi Kart sahipleri yerel ve genel seçimlerde aday olabilip oy kullanabileceklerdir. Aynı şekilde Mavi Kartlılara memuriyet hakkı da verilecektir.
ï‚· Mavi Kart sahiplerinin muafen araç ve eşya ithal etme hakkı ne yazık ki yoktur. Bu konuda gerekli adımlar atılacaktır.
ï‚· Avrupa’daki insanımızın problemlerini ele alan, Avrupa’daki lokal gelişmelerle ilgili insanımızı sürekli bilgilendiren ve özellikle Avrupalı vatandaşlarımıza yönelik yayın yapacak olan ‘TRT Avrupa’ kanalını kuracaktır.
ï‚· Konsolosluklarımız hiçbir cenazeyi ortada bırakmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının cenaze ihtiyaçları görülecektir. THY vesilesiyle cenazelerin nakli sırasında fahiş fiyatla uçak bileti satılması engellenecektir.
Mayıs 2018