Gent'te düşük emisyon uygulaması

~~1 Ocak 2020'den itibaren, Gent'in Çevreyolu R40 içindeki bölge, düşük emisyon bölgesine dönüştürüleceği öğrenildi.

~~1 Ocak 2020'den itibaren, Gent'in Çevreyolu R40 içindeki bölge, düşük emisyon bölgesine dönüştürüleceği öğrenildi.

Belçika’daki ilk uygulama, pilot bölge olan Anvers çevreyolunda düşük emisyonlu araçlara izin verilmesi ile başlamıştı. Aynı uygulama artık Gent çevreyolu R40’ta da uygulamaya konularak, düşük emisyonlu araçların emisyon standartları ve araç giriş- çıkış ve geçişlerine izin verilecek.
SP.A’lı Gent Belediyesi’nin, koalisyon ortakları GROEN ve Open VLD ile kararlaştırdıkları uygulamaya, Gent halkının hazır olmadığına işaret eden Belçika Federal Milletvekili ve CD&V’nin Gent Belediye Başkan Adayı Veli Yüksel, “En kirli dizel ve benzinli araçların artık bu alana girmesine izin verilmeyecektir. Henüz rakamı belirlenmeyen bir maddi ödeme karşılığında bu bölgede araç kullanımına göz yumulacaktır. Hava kirliliğini önlemek elbette sağlığımız açısından önemli; fakat bu tür uygulamaların yansımaları da gözönünde bulundurmalıdır’’ dedi. Gent’in liman bölgesinde ve civar bölgelerinde fabrika ve işyerlerinin olduğuna dikkat çeken Yüksel, ‘‘Böyle kapsamlı bir uygulama, dolaylı yoldan istihdam ve ekonomiye de zarar verecektir’’ şeklinde konuştu.


Uygulama hangi araçları kapsıyor?

Düşük Emisyon Bölgesi, şehir merkezi ve R40 içinde yer alan bölgede uygulanacak. Geçiş koşullarında ise, imha edilen araç aşağıdaki kriterlerden birini karşılamak zorunluluğu getiriliyor. Uygulama kapsamında; araç tescil belgesinde belirtildiği (Yeşil Kağıt) EURO- 4’ten düşük ve EURO normuna sahip dizel araçları kapsıyor. Tescil belgesinde EURO standardı belirtilmedi ise, ilk kayıt tarihi 1/1/2006 (M1), 1/1/2006 (N1 (İ)), 1/1/2007 (N1 (II)) tarihinden önce tarihlendirilecek. Benzinli araçlarda ise, EURO normu, EURO-2'den düşük benzin, LPG veya doğal gazlı araçları kapsamakta. Bu araçlarda da tescil belgesinde EURO standardı belirtilmedi ise; ilk kayıt tarihi 1/1/1997 (M1), 1/1/1998 (N1 (İ)), 1/1/1998 (N1 (II)) tarihinden önce tarihlendirilecek.

Kimler etkilenecek, nasıl alınacak?
Buna göre bölgede oturan kent sakinleri, emisyon standartlarına uygun olmayan eski arabalarını hurdaya verdiği taktirde; benzinli araçlara 750 euro ve dizel araçlara 1000 euro verilmesi öngörülmektedir.

 Uygulamada, R40 yolunu kullanan başvuru sahiplerinin, düşük emisyon bölgesi içerisinde oturması gerekiyor. Araç sahipleri, aile içinde M1 veya N1 (İ ve II) * araç kategorisine ait bir Belçika aracının tanınan bir merkezde imha edilmek üzere teslim edildiğini gösteren bir imha sertifikası almaları zorunluluğu bulunuyor. Bunun için , FEBELAUTO web sitesinde (http://www.febelauto.be/nl/erkende-centra/oost-vlaanderen/) Oost-Vlaanderen eyaleti için yetkili imha merkezlerinin bilgileri bulunmakta.