ÜNİVERSİTELİLERİN "¹MODEL UNITED NATIONS-MUN SİMÜLASYON TOPLANTISI BAŞARILIYDI

Belçika'da eğitim yapan Üniversiteli gençler, "˜Model United Nations-Mun' Simülasyon toplantısı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. AB Temsilciliği ve Brüksel Başkonsolosluğunun katkılarıyla gerçekleşen programda "˜Göçmen kökenlilerin Eğitimi' konusu hakkında çok önemli mesajlar çıktı.

Belçika’da eğitim yapan Üniversiteli gençler, ‘Model United Nations-Mun’ Simülasyon toplantısı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. AB Temsilciliği ve Brüksel Başkonsolosluğunun katkılarıyla gerçekleşen programda ‘Göçmen kökenlilerin Eğitimi’ konusu hakkında çok önemli mesajlar çıktı.

Avrupa’da Eğitim konusunun işlendiği ve temsilen 13 Avrupa ülkesi Eğitim Bakanlarının eğitim programlarının tartışıldığı ‘Mun Simülasyon toplantısında önemli kararlar alındı.

T.C. Brüksel Büyükelçiliği ‘Dursun Aksoy’ salonunda gerçekleştirilen programa Büyükelçiler yanında İşadamları, Üniversiteli gençler ve aileleri katıldı.

Programa ev sahipliği yapan Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu yaptığı selamlama konuşmasında “Öncelikle sayın büyükelçilerim başta olmak üzere hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada farklı bir etkinliğe imza atacağız. Üniversiteli gençlerimizin hazırlayıp, sizlere sunacağı, ‘Model United Nations-Mun’ Simülasyon aynı zamanda bir diplomasi oyunudur. Konu yabancı göçmen kökenli çocukların Üniversiteli Eğitimi’ne katkılarını anlatacaklar. Üniversiteli 13 gencimiz 13 Avrupa Ülkesi Eğitim Bakanlarını temsilen Eğitim, özellikle Göçmen kökenli Avrupa vatandaşlarının eğitim politikalarını sizlere aktaracaklardır. Bugünkü programı sunacak olan Üniversiteli arkadaşlarımızın hiç biri daha önce böyle bir programa katılmamışlardır. Tamamen kısa bir sürede hazırlanarak, bugün sizlere sunacakları ‘Mun Simülasyon’da umarım hoş vakit geçirmekle birlikte, Avrupa’nın eğitim konusunda da son derece bilgi sahibi olursunuz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Programı Üniversiteli gençlerden Furkan Onur Kavukçu ve Begüm Başaran başarılı bir şekilde yönetti.

BÜYÜKELÇİ BOZAY : “BM VE AB İLKELERİNİ YAŞATMAK DA ‘EĞİTİM’ ÖNEMLİDİR.”

Programda bir konuşma yapan T.C. AB Nezdinde Daimi Temsilci Mehmet Kemal Bozay bir selamlama konuşması yaparak, “Bugün çok güzel ve çok anlamlı bir çalışma için buradayız. Ben 6-7 ülkede 31 yıllık bir diplomat olarak, naçizane tecrübelerimden sizlere kısa anektotlar aktaracağım. Temsilen konuşacak bu temsilciler farklı görüş ve farklı yerlerde durmakta olsalar bile, bir asgari müşterekte buluşmaktır. Farklı düşünceleri nasıl bir asgari müşterekte buluştururuz bütün espri budur. Bu çalışma aslında hayatın içerisinde bir çalışma. Bu çalışmayı neden yapıyoruz. 13 ülkeyi ayrı ayrı temsil ediyorsunuz.

Birleşmiş Milletler Modeli,  Modeli ve Avrupa Birliği . Avrupa Birliği olarak BM Modeli Birleşmiş Milletler Antlaşmasıdır. Birleşmiş Milletler anlaşması temelinde kurulmuş bir kurumdur. Aynı şekilde baktığımız zaman. AB’nin de aynı amaçla kurulduğunu görüyoruz. Bunun kurulma sebebi de iki tane büyük savaş geçirmiştir. Kuruluşta farklı unsurlara yönetilmiştir bunda da eğitim çok önem arz etmekte. Eğitimin ilk çıkışında ortaçağlarda dini bir ağırlık vardı. Dini okullar ve dini çevre ve ticaret çevrelerinde eğitim verilirdi 18. Yüzyıla kadar.

18, yüzyılda Prusya fark ediyor ki, bu eğitim olayı bir devlet için bir ideoloji haline getirilebilinir.  18. yüzyıldan itibaren ‘Ulus Devletleri’nin kurulmaya başladığı aşamada, eğitimi, eğitimin dışında bir ideoloji aracı olarak kullanıyorlar. Daha genç nesillere bu eğitimi verdiklerinde, aşırı milliyetçiliğin hatta ırkçılığında bazı nüvelerinin ortaya çıktığı sistemler oluşuyor. Bunun üzerine dünyada birlikte paylaşım fikri doğuyor.

BM’ler anlaşmasının ilk maddesinde aynen şöyle ifade ediliyor : ‘Biz Birleşmiş Milletler halkları, bir insan yaşamı içerisinde iki kez içinde insanlığa tarifi olunmaz acılar getiren savaş felaketinden gelecek kuşakları korumaya, temel insan haklarını insan kişiliği  için onur ve değerine, erkekler ve kadınların, büyük uluslar ile küçük ulusların hak eşitliğine olan inancımızı yeniden ilan etmeye ve adaletin korunması ve  antlaşmasından doğan hükümlülükleri saygı gösterilmesi için gerekli koşulları yaratmaya ve daha geniş özgürlük için daha iyi yaşama koşulları sağlamaya sosyal bakımdan ilerlemeyi kolaylaştırmaya ve bu ereklere ulaşmak için hoşgörülü davranmaya ve iyi komşuluk anlayışı içerisinde birbirimizle barışık yaşamaya, Uluslararası barışı ve güvenliği korumak için, güçlerimizi birleştirmeye, ortak yarar dışında silahlı kuvvet kullanılmamasını sağlayacak ilkeleri kabul etmeye ve yöntemleri benimsemeye, tüm halkların ekonomik ve sosyal bakımdan ilerlemesini kolaylaştırmak için, uluslararası kurumlardan yararlanma istekli olarak bu amaçları gerçekleştirmek için çaba harcamaya kararlıdır. Bunun özünde de bu eğitimi vermek gereklidir” dedi

Temsili ‘AB Eğitim Bakanları’ tamamen Türkçe olarak yaptıkları sunumda önemli mesajlar verdiler. Konuşmacı Bakanlar sırasıyla şu şekilde sunumlarını yaptılar. Almanya adına Eftal Berkhan Göçer, Avusturya adına Ekrem Atlıhan, Belçika adına Şehida Pala, Danimarka adına Ebru Deniz, Finlandiya adına Yunus Emre Döngel, Fransa adına Feyza Merve Gül, Hollanda adına Burak Can Günaydın, İsveç adına Özge Güneç, İtalya adına Emine Özen, Macaristan adına Saadet Yıldırım, Polonya adına Büşanur Yüksel, Portekiz adına Noyan Arens ve Yunanistan adına Süleyman Çelik başarılı bir şekilde sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumlar sonrası iki karar tasarısı hazırlanarak oylamaya sunuldu. Bazı maddelerin teker teker tartışılmasının ardından ‘karar tasarıları’ çoğunlukla oylanmasının ardından program sona erdi.

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ : “GENÇ ÜNİVERSİTELİLERİMİZ GELECEĞİMİZİN AYDINLIĞI OLACAKTIR”

T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü: “Ben bu güzel programı organize eden Başkonsolosumuz Dilşad hanıma, üniversiteli gençlerimize ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum.

Bugün bu güzel çalışmayı yaparak çok anlamlı ve özel bir konuyu gündem ederek, bunu medenice tartışmanız sizi hem geliştirmekte, hem de bilgilendirmektedir. Takdir edersiniz ki tüm toplumların en önemli gündemi Eğitimdir.

Gelecek nesillerin aldıkları iyi eğitimler bulundukları toplumu geliştirir. Bu anlamda genç üniversitelilerimiz geleceğimizi aydınlığı olacaktır. Bu tür tartışmalar sizlerin özgüvenini ve hitabet gücünüzü artırdığı gibi, uluslararası fikir ve düşünceleri daha yakından takip etme adına da önemlidir.

Sizlerin bir araya gelerek, bu tür güzel etkinlikler düzenlemeniz gelecek olan nesillerinde daha bilinçlenmesine vesile olacaktır. Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi

Belçika Türk Toplumunun başarılı işadamlarından Yılmaz Özcan ve Ticaret Eğitim Uzmanı Yalçın Şahankaya,  gençlere edindikleri tecrübeleri aktararak, ticari anlamda onlara tavsiyelerde bulundular.

Katılımcılara çeşitli belge ve ödüllerin takdimi ve toplu görüntüyle program sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com.