Türkiye'nin EUREKA Dönem Başkanlığı başlıyor

Türkiye'nin bilim ve teknolojide görünürlüğü arttı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Brüksel temasları ve Türkiye'nin EUREKA Dönem Başkanlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin bilim ve teknolojide görünürlüğü arttı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Brüksel temasları ve Türkiye'nin EUREKA Dönem Başkanlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı ve EUREKA Genel Sekreteri Brit Helle, Brüksel'deki AB Daimi Temsilcilik konutunda Türkiye'nin 1 Temmuz tarihinde EUREKA Dönem Başkanlığı görevini üstlenecek olması nedeniyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Mandal, programda konuşma yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı’nın ev sahipliğini yaptığı  Programa T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, KKTC Temsilci Büyükelçi Ayla Soylu, TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TURKONFED, TUSİAD, TÜMSİAT VE STK Temsilcileri, Bilim Adamları, İşadamları, Basın mensupları ve kalabalık davetli katıldı.

Türkiye'nin bilim ve teknolojide görünürlüğü arttı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, EUREKA'nın sınır ötesi işbirliklerini teşvik eden ve yenilikçi girişimlerin büyümesini sağlayan çok sayıda başarılı projeye olanak sağladığını söyledi.

Mandal, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı ve EUREKA Genel Sekreteri Brit Helle, Brüksel'deki AB Daimi Temsilcilik konutunda Türkiye'nin 1 Temmuz tarihinde EUREKA Dönem Başkanlığı görevini üstlenecek olması nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuştu.

EUREKA'nın 1985 yılında kurulduğunu ve Türkiye'nin platformun programlarına etkin biçimde katıldığını anımsatan Mandal, EUREKA Dönem Başkanlığının daha önce de 2 defa Türkiye tarafından yürütüldüğünü ve başkanlığın 1 yıl devam edeceğini belirtti.

Mandal, TÜBİTAK ile EUREKA'nın rollerinin büyük ölçüde uyumlu olduğuna işaret ederek, bu kurumların küçük ve orta ölçekli işletmeler, akademisyenler ve endüstriler de dahil olmak üzere çeşitli paydaşlara araştırma ve yeniliği teşvik etmede çok önemli rol oynadıklarını anlattı.

TÜBİTAK'ın 67 ülkeden 98 kurumla ikili işbirliği yaptığını ifade eden Mandal, Ufuk Avrupa programının tam üyesi olduklarını, Avrupa'da 450 farklı kurumun dahil olduğu 286 projede ortak olduklarını kaydetti.

Mandal, "EUREKA, bilim ve teknoloji alanında araştırma ve yenilik için bir mihenk taşı olmuştur. EUREKA, sınır ötesi işbirliklerini teşvik eden ve yenilikçi girişimlerin büyümesini sağlayan çok sayıda başarılı projeye olanak sağlamıştır." dedi.

EUREKA'nın değerli bir organizasyon olduğunu, başkanlıklarında ortaya somut bir etki koymaya ve mükemmelliği teşvik etmeye kararlı olduklarını dile getiren Mandal, öncelikle EUREKA enstrümanlarının etkinliğini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Mandal, özellikle proje ve girişimlerin sonuçlarının iletişimini daha etkin hale getireceklerine dikkati çekti.

İklim değişimin önemli bir öncelik haline geldiğini anımsatan Mandal, "Bu nedenle yeşil ve dijital dönüşümün çok önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

EUREKA GENİŞLESİN ÇAĞRISI

Mandal, EUREKA'nın görünürlüğünü genişletmenin oldukça önemli olduğuna işaret ederek, Batı Balkanlar'dakiler de dahil olmak üzere yeni ülkelerin katılımının önemini vurguladı.

EUREKA'nın bir sorunun nasıl aşılacağı konusunda doğru cevabı veren önemli organizasyonlardan biri olduğunu anlatan Mandal, başkanlık dönemlerinde küresel zorluklara karşı köprüler kurmaya odaklanacaklarını” ifade etti.

AB DAİMİ BÜYÜKELÇİ KAYMACI KURUCU LİDERİMİZ ATATÜRK: “HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİD İLİMDİR’ DEMİŞTİR.

Programa ev sahipliği yapan Büyükelçi Kaymakcı yaptığı konuşmada, "EUREKA Dönem Başkanlığı'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde olmasından gurur duyuyorum." dedi.

Sözlerime kurucu Liderimiz Atatürk’ün ‘Hayatta en Hakiki Mürşid ilimdir’ sözleriyle başlamak istiyorum.

EUREKA işbirliğinde gerçekleştirilen etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Kaymakcı, bilim insanlarının ortak proje geliştirmesine yardımcı olmalarının çok olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu dile getirdi.

EUREKA'nın açık fikirli bir platform olduğunu Avrupa'daki diğer bölgelerdeki ülkelere de fırsatlar sunduğunu ifade eden Kaymakcı, bilimin herkesi bir araya getirebilmesinden memnuniyet duyduğunu vurguladı. Kaymakcı, ikili ilişkilerin uzun olması dileğini espri ile tamamladı. Biliyorsunuz bugün 21 Haziran aynı zamanda en uzun gündüz olarak bilinmekte. Bu anlamda bu tarihi ilişkiler, bilim anlamında dostluğumuza da vesile olsun” dedi.

EUREKA GENEL SEKRETERİ BRIT HELLE: “SİZLERLE BİRARADA OLMAK BENİM İÇİN AYRICALIKTIR”

EUREKA Genel Sekreteri Helle de "Türkiye'nin EUREKA Dönem Başkanlığı açılışını resmi olarak kutlamak için bu akşam sizinle olmak benim için bir ayrıcalık." dedi.

"EUREKA'nın bütün dostlarıyla birlikte olduğum için çok mutluyum." diyen Helle, gelecek 12 ay boyunca Türkiye liderliğinde EUREKA ağında işbirliği yapmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Helle, EUREKA'nın özellikle uluslararası projelerde birlikte çalışan küçük ve orta ölçekli işletmelere, büyük şirketlere, üniversitelere ve araştırma kuruluşlarına kamu finansmanı sağlayan, türünün en büyük araştırma, geliştirme ve yenilik ağı olduğunu kaydetti.

47 ülke ve AB Komisyonunun, EUREKA ağının üyesi olduğunu anımsatan Helle, programlarının sürekli değişen bir inovasyon ortamına göre geliştirildiğini ve uyarlandığını belirtti.

TUBİTAK’IN BİLİM VE TEKNOLOJİ  ALANINDAKİ ÇALIŞMA VE GÖREVLERİ

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından yürütülen uluslararası faaliyetlerin amacı Türkiye’nin bilim ve teknoloji yeteneğini ulusal önceliklerimiz ve dış politikamız doğrultusunda geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak amacıyla;

  • Çok taraflı ve ikili düzeyde uluslararası işbirliği programlarını oluşturmak, ulusal koordinasyonunu yürütmek,
  • Uluslararası işbirliği projelerinin oluşturulmasını, desteklenmesini ve uygulanmasını sağlamak,
  • Bilim insanı değişimi yapmak,
  • Ülkemizin bilimsel ve teknolojik platformlarda etkin şekilde temsil edilmesini sağlamak ve
  • Bilim diplomasisi faaliyetleri yürütmektir.

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı; bu misyonu İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü (İÇİM) ve Avrupa Birliği Çerçeve Programları Müdürlüğü (AB ÇPM) aracılığıyla gerçekleştirmektedir.

İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü (İÇİM), ikili işbirliği ile bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu bir birim olarak TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı’na bağlı çalışmaktadır.

Prof. Dr. Hasan MANDAL  Kimdir?

Doğum yeri ve tarihi Eskişehir, 1965 Eğitim aldığı üniversite, bölüm, tarih

· Lisans; ODTÜ, Metalurji Mühendisliği, 1987

· Doktora; Newcastle Üniversitesi, 1992

· Doçentlik Unvanı; 1996

· Profesörlük Unvanı; 2001 Görevleri

· Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörlüğü, 2011-2015

· Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcılığı, 2012-2018

· YÖK Üyeliği, 2015-

· YÖK Yürütme Kurulu Üyeliği, 2015-2018

· YÖK Başkan Vekilliği, 2016-2018

· Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkan Vekilliği, 2018-

· Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyeliği, 2018-

· Sabancı Üniversitesi Rektör Vekilliği, 2018-2018

· Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanlığı, 2018-

· Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Dünya Seramik Akademisi (WAC) ve Avrupa Akademisi (Academia Europaea) Üyeliği,

· Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2022- Kurum ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atanma tarihi 21/02/2022 tarihli ve 31757 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 45 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TÜBİTAK Başkanlığına ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu Başkanlığına atanmıştır.

*********************************

EUREKA KURULUŞ VE AMAÇLARI

Bir EUREKA projesine katılın

DSÖ?

EUREKA, Avrupa ağları içinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri geliştirmek isteyen şirketlere yöneliktir.

Ne için?

Piyasalar için umut verici gelişmeler üretmeden önce, teknolojik araştırma genellikle uzun ve maliyetlidir. Ayrıca, bir endüstriyel alandaki teknolojik ilerleme, diğer birçok alanda teşvik edici etkilere sahip olabilir. Bu nedenlerden dolayı, ortaklaşa çalışmak ve araştırma maliyetlerini paylaşmak genellikle tercih edilir.

Nasıl?

EUREKA: açık prosedürler

EUREKA Temel Kuralı, gereksiz bürokrasiyi önler ve proje geliştirmek için aşağıdakiler dahil bir dizi basit kriter sağlar: farklı EUREKA üye ülkelerinden en az iki ortağı dahil etmek

ilgili üretim, süreç veya hizmette önemli bir teknolojik ilerleme sağlamayı amaçlamak

sivil sektördeki uygulamalara yönelik olmalıdır.

Tüm teklifler, endüstrinin veya araştırma enstitüsünün önerilen projenin içeriğine ve ticari yönlerine odaklanmasına izin vererek, başvuru sahibine tavsiyelerde bulunacak ve yardımcı olacak ve EUREKA yapısı içinde daha fazla temas kuracak olan Ulusal Proje Koordinatörüne (NCP) sunulmalıdır.

Bir EUREKA projesi oluşturmak veya bir projeye katılmak için başvuru prosedürü çok basittir ve sağlam temellere sahip bir projenin nispeten hızlı bir şekilde başlayıp devam etmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde, bu ülkelerdeki endüstrilere ve araştırmacılara tüm yararlı bilgileri sağlamak için bir ulusal EUREKA bilgi noktaları ağı kurulmuştur.

EUREKA: Katma değer

Bir EUREKA projesindeki projeler ve katılımcılar, uluslararası kabul görmüş bir mükemmellik işareti olan EUREKA mührünü taşıyabilir.

Katılımcılar, EUREKA veritabanında adlarına ve teknolojik becerilerine göre listelenecektir. Bu banka, en seçkin Avrupa şirketlerinden ve araştırma enstitülerinden yaklaşık 4.000 tanesine sahiptir. Böylece, bir EUREKA katılımcısı tüm Avrupa'da piyasaya sürülür ve böylece dikkat çekebilir ve yeni ürünlerin, süreçlerin veya hizmetlerin geliştirilmesi için özel teknolojik beceriler arayan ortaklarla temasa geçebilir.

Birçok durumda, EUREKA projelerinin araştırma ve geliştirme faaliyetleri için kamu mali desteğine erişimi vardır. Bununla birlikte, uygun fonları elde etmekten katılımcıların kendileri sorumludur.

EUREKA ayrıca risk sermayesi gibi özel finansman kaynaklarına erişim arayan katılımcılar için bir irtibat noktası ve destek noktası olarak hareket eder.

EUREKA, sınır ötesi işbirliği konusunda hatırı sayılır bir deneyime sahiptir ve yardımına ihtiyaç duyan katılımcılara sözleşmelerin hazırlanmasında yardımcı olur.