Bon Brüksel’deki Flaman Entegrasyon Ajansı Türkçe basını ağırladı

Bon- Brüksel’deki Flaman Entegrasyon Ajansı Merkez Ofisi’nde Türkçe basına çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bon- Brüksel’deki Flaman Entegrasyon Ajansı Merkez Ofisi’nde Türkçe basına çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Brüksel’deki Flaman Entegrasyon Ajansı Bon, hem yeni gelenlere hem de uzun zamandır Belçika’da yaşayanlara 4 aşamalı bir entegrasyon programı sunuyor. 20 Farklı dilde entegrasyon kursu yaklaşık 1,5 ay sürüyor. Bunun yanında 2 seviye Flamanca kursu, işe yönlendirme ve toplumsal hayata katılım atölyeleri de programın aşamaları arasında yer alıyor.

Ücretsiz olarak sunulan tüm programda temin edilen kişisel rehber, kursiyerin Belçika’daki hayatını kurmasına rehberlik ediyor ve destek oluyor.  Entegrasyon programına katılan kursiyerlere ücretsiz diploma denkliği hizmeti de sunuluyor.

Anadilinde hizmet

Uyum kursu: Brüksel ve Belçika’da yaşam, ikamet etme ve çalışma gibi konularda bilgi  veriliyor.

Entegrasyon ya da vatandaşlık kursu da denilen uyum kursunda; iş piyasası, konut, sağlık hizmeti, ulaşım, eğitim, Belçika gelenekleri, yasal haklar ve yükümlülükler gibi 11 değişik alanda pratik bilgiler veriliyor. Uyum kursu ortalama 60 saat sürüyor ve 20 farklı dilde sunuluyor. Uyum kursu sonunda verilen ‘entegrasyon sertifikası’ Belçika  vatandaşlığı başvurusunda da yardımcı oluyor.

Flamanca Kursu: Huis van het Nederlands Brussel- Brüksel Flamanca Evi kurumu ile işbirliği halinde kursiyerin öğrenme hızına uygun bir Flamanca kursuna kayıt yaptırması sağlanıyor. Bon entegrasyon programı çerçevesinde 2 seviye Flamanca kursunu tamamlamak gerekiyor.

İş bulma süreci: Henüz bir iş sahibi olmayanlar Actiris kurmuna yönlendiriliyor. Böylece Actiris’in sunduğu dil çekleri, eğitim çekleri gibi, iş piyasına hazırlanma hizmetleriyle tanışma imkanı sağlanmış oluyor.

Toplumsal Hayata Katılım: Ülkeye yeni gelen kişilerin toplumsal hayata katılımı, kendisini Brüksel’de daha iyi hissetmesine katkı sağlayarak ülkeye aitlik duygusunu pekiştiriyor. Yeni insanlarla tanışmak yeni iş kapıları da açıyor. Bu anlamda yeni gelenlerin toplumsal hayata katılımına destek olmak amazıyla,  gönüllü çalışma, spor, kültür veya Brüksel’deki sivil toplum örgütlerinin çalışmaları gibi alanlarda, kursiyerin ilgi alanlarına göre yönlendirme yapılıyor.

Program boyunca sağlanan kişisel rehber kursiyerin Belçika’daki hayatını kurmasına destek oluyor. Diploma denkliği, çocuklara kreş ve okul bulunması, sosyal ihtiyaçlar, toplumsal hayata katılım gibi pek çok alanda kişisel danışman destek veriyor. .

Brüksel’de Entegrasyon programına katılma zorunluluğu

Bon Entegrasyon programından 18 yaş üstü yeni gelen ya da uzun süredir Belçika’da olan yabancı kökenli ya da sonradan Belçika vatandaşı olmuş herkes ücretsiz faydalanabiliyor. Ancak 1 Haziran 2022 tarihinden sonra ilk defa Belçika’ya gelen ve Brüksel’in 19 belediyesinden birinde ikamet eden çok geniş bir kitle de bu programı takip etmeye mecbur. Bu mecburiyeti bağlı bulunan belediye tespit ediyor ve yazılı bir belge ile vatandaşa bildiriyor. Belediyenin tespit ettiği bu vatandaşlar ilk 6 içinde entegrasyon programına başlamak ve toplam 18 ay içinde tüm programı tamamlamak zorundalar. İstisnai durumlar dışında mecburiyetini yerine getirmeyenlere para cezaları uygulaması mevcut.

Kaydolmanız için 10 iyi neden

  • Belçika’da ve Brüksel’de işlerinizi daha hızlı yoluna koyarsınız. Bu da kendinizi evinizde hissetmenizi sağlar.
  • Sizin dilinizi konuşan diğer yeni gelenlerle tanışırsınız.
  • Hollandaca öğrenirsiniz, eğer Belçika’da yaşamak ve çalışmak istiyorsanız ekstra bir avantaj.
  • Sizin dilinde kurslar ve kişisel rehberlik düzenliyoruz – online olarak da mevcut.
  • Ne zaman müsaitseniz kursa o zaman katılabilirsiniz, gündüz veya akşam, yoğunlaştırılmış ya da daha uzun bir zamana yayılmış olarak.
  •  Öğretmenlerimizin ve rehberlerimizin pek çoğu sizin dilinizi konuşuyorlar ve bir zamanlar kendileri de bon’da uyum programı almış kişiler. Şimdi diğerlerinin uyum sağlamalarına yardımcı oluyorlar. Kursiyerlerimizin deneyimleri için https://www.bon.be/tr/tanikliklar linke bir göz atın!
  • Toplu taşımayla kolayca ulaşılabilir yerlerdeyiz. Bizi Schaarbeek, Anderlecht ve Brüksel kentinde bulabilirsiniz. Online kurslar için yer değiştirmek zorunda bile değilsiniz.
  • Programı başarıyla tamamlarsanız bir uyum belgesi alırsınız. Bu sizin Belçika vatandaşlığı almanızda yardımcı olur.
  • Diplomalarınızın denkliğini almanız ve örneğin ikamet durumunuz, iltica prosedürünüz veya Belçika vatandaşı olma isteğiniz gibi her türlü hukuksal sorularınızla ilgili yardım alırsınız.
  • Uyum programı ücretsizdir. Katılırsanız ayrıca bazı etkinliklere ücretsiz katılabilmek için bir kart da alırsınız.