BATI AZERBAYCAN’A DÖNÜŞ KONSEPTİ’NİN ULUSLARARASI HUKUKİ YÖNLERİ VE HÜKÜMLERİ KONFERANSI ‘BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de düzenlenen ‘Batı Azerbaycan’a Dönüş Konsepti’nin Uluslararası Hukuki Yönleri ve Hükümleri’ adlı ‘Pratik Konferans’ büyük bir ilgiyle izlendi.

Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de düzenlenen ‘Batı Azerbaycan’a Dönüş Konsepti’nin Uluslararası Hukuki Yönleri ve Hükümleri’ adlı ‘Pratik Konferans’ büyük bir ilgiyle izlendi.

Belçika, Hollanda’dan gelen STK Başkanları ve davetlilerin ilgiyle izlendiği konferans, Türk Dili Teşkilatları Birliği AXTEM, Azerbaycan Belçika Dostluk Derneği, Gent Türk Ocağı ve kısa adı BTMB olan ‘Belçika Türkçe Medya Birliği’nin ortak organizasyonuyla Brüksel’de bulunan ‘Turkse Unise Salonu’nda  gerçekleştirildi.

Azerbaycan Belçika Dostluk Derneği Başkanı Ayhan Demirci, Gent Türk Ocağı Onursal Başkanı Recep Tuncer Sarı, BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez’in davetlilerini karşıladığı programa, Azerbaycan Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Konsolosu Tamerlan Babayev Azerbaycan’dan gelen heyet Başkanı Türk Dili Teşkilatları Birliği AXEM Başkanı İlham İsmailov, Toplumsal Kalkınma Merkezi Halk Birliği Başkanı Ahmet Abbasbeyli, LAF TV LLc’nin Yöneticisi Leman İsmailova, Demokrat az. LLC kurucusu ve yöneticisi Demokrat az. Sitesi Genel Yayın Yönetmeni  Vasif Hasanov, Kalkınmaya ve Reforunlara destek PU Başkanı Ramil Aliyev, Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, Benelüks Azerbaycanlılar Kongresi Başkanı Elsevar Mammadov, Fireland Azerbaycanlılar Birliği Başkanı İlahe Tagiyeva, refakatinde Arzu Süleymanova, Perihan Poyraz, Beringen Music Clup Başkanı Sanatçı İsmail Erdoğdu, Gündem be. Köşe Yazarları Zeki Yalçın, Birgül Kapaklıkaya, Şair ve Ressam Nergiz Şahin, Siyasetçi Fatma Mola, Belçika Turan Derneği Temsilcisi Yunus Değer ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Moderatörlüğü Gündem be. Genel Yayın Yönetmeni ve ‘Brüksel Gündemi’  televizyon program yapımcısı Hüseyin Dönmez’in yaptığı program Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşlarının çalınması ve Şehitlere saygı duruşuyla start aldı.

İrevan Gizlenmiş hakikatler adlı sinevizyon gösterimi sonrası, Nilufar İsmailova adlı genç kızın, ‘İrevan’ ile ilgili İngilizce sunumu ardından, konuşmalara geçildi.

İlk olarak ev sahibi hasebiyle ömrünü Azerbaycan davasına adamış olan Azerbaycan Belçika Dostluk Derneği Başkanı Ayhan Demirci bir selamlama konuşması yaptı.

BAŞKAN DEMİRCİ: “GÜN İREVAN İLE İLGİLİ TARİHİ GERÇEKLERİ GÜNIŞIĞINA ÇIKARMA GÜNÜDÜR”

Demirci: ‘Azerbaycan Cumhuriyetimizin değerli Konsolosu ve Azerbaycan’dan gelen AXTEM Başkanı Sayın İlham İsmailov başkanlığındaki heyet mensupları, Sivil Toplum Temsilci Başkanları, Sanatçılar ve tüm değerli davetlilerimiz. Öncelikle bu anlamlı buluşmamıza teşriflerinizden çok mutlu oldum.

Bildiğiniz gibi aslen bir Türk yurdu yani Azerbaycan toprağı olan ‘İrevan’ tarihiyle kültürel yapılarıyla 19. Yıla kadar tüm ihtişamıyla ayaktaydı. 1800’lü yıllarda tam bir Türk Yurdu olan İrevan’ın daha sonra işgaller sonrası, asimile politikalarıyla, tarihi dokusu değiştirilerek, Ermenistan toprağına dönüştürüldü.

Bugün burada davetli konuşmacılarımızla bu konuyu gündem ederek, tarihi gerçeklerin aydınlatılmasına ışık tutmak için bu programı düzenledik. Tüm partner kuruluş başkanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN İSMAİLOV : “İREVAN’IN TÜRK YURDU OLDUĞU GERÇEĞİ BİLİMSEL VE TARİHİ VERİLERLE İSPATLANMIŞTIR”

Türk Dili Teşkilatları Birliği AXEM Başkanı İlham İsmailov ise yaptığı konuşmada,

“Öncelikle Devletimizin Brüksel Büyükelçilik Konsolosu Sayın Tamerlan Babayev’e, Değerli dost başkanlarım Ayhan Demirci, Recep Tuncer Hüseyin Dönmez başkan olmak üzere uzaktan yakından gelen tüm siz davetlilerimize, şahsım ve heyetimiz adına  iştirakinizden dolayı teşekkür ediyorum.

Bugün Avrupa’nın başkenti Brüksel’de sizlerle farklı bir konu üzerinde konuşmak için bir aradayız. Ben bir kaç defa Karabağ, Hocalı ile ilgili konularda yine sizlerle bir araya gelmiş, yine burada sizlerle birlikte durum değerlendirmeleri yapmıştık. Karabağ zaferiyle bu konu halledildi. Kadim Türk yurdu ‘İrevan ile ilgili olarak bu gün gizletilmiş olan tarihi hakikatleri günümüz insanlarımıza ve yeni nesillerimize aktarma adın bu tür programları yapmaktayız. İrevan tarihi eserleri sosyolojik yapısıyla Türk Yurdu iken, geçmişte savaşlar ve işgaller sonrası burada asimilasyon program ve politikalarıyla 19. Yüzyılın başlarında bu toprakların demografik yapısı değiştirilerek, Ermenistan toprakları olarak lanse edildi.

İrevan’daki Azerbaycan Türkleri savaşlar, baskılar  nedeniyle bilinçli bir şekilde her geçen 10-20 yıl aralıklarıyla nüfus gittikçe azaltıldı  ve tarihi kale, camii ve diğer eserler bir bir yıkılıp yok edilerek, Türk izleri silinmeye çalışıldı. Ancak hakikatin her zaman tezahür edebildiği bir geçek de var. Siz ne kadar var olan eserleri yok etmeye, Türk yurdunu Ermeni yurdu gibi göstermeye çalışsalar da tarihin objektifleri buna müsaade etmiyor.

Sinevizyonda da anlatıldığı gibi batılı ve Türk araştırmacılar yaptıkları araştırmalarda her zaman İrevan’ın bir Türk yurdu olduğu gerçeğini bilimsel ve tarihi verilerle ortaya koymuşlardır. Karabağın geri alındığı gibi tarihi gerçekler ve Uluslararası hukuk hükümleri gereği, İrevan’da Azerbaycan’a iade edilmelidir” dedi.

Yapılan tüm konuşmalar sonrası soruların cevaplandırılmasıyla program sona erdi.

Tarihe ışık tutan, bu anlamlı organizasyona imza atan tüm kuruluşlarımızı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.   www.belcikaaydinhaber.com