NAMUR’LU TÜRKLER BAYRAMLARINI BELEDİYE BİNASI ÖNÜNDE COŞKUYLA KUTLADILAR

Dün Belçikalı Türkler için tarihi bir gün idi. 29 Ekim 2023 günü Belçika’nın şirin ili Namur’da da bir bayram kutlaması gerçekleştirildi

 

Milli Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş mücadelesi sonrası, yeni kurdukları Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923’de Türk halkının coşkusuyla kurulmuş oldu.

Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun 100. Yılı ve ’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ güzel ülkemiz Türkiye ve yurt dışı temsilcilik ve Sivil Toplum Kuruluşlarınca günler öncesinden kutlanmaya devam ediyor.

Dün Belçikalı Türkler için tarihi bir gün idi. 29 Ekim 2023 günü Belçika’nın şirin ili Namur’da da bir bayram kutlaması gerçekleştirildi. Namur belediyesi binası önünde bulunan iki büyük direkte dalgalanan ‘Türk Bayrakları’ ve büyük bir ‘Yüzüncü Yıl’ Logosunun da bulunduğu alanda yapılan Bayramlaşmaya, Namur ve çevresinden ellerinde Türk bayraklarıyla gelen çoluk çocuk, genç ihtiyar, kadın erkek yüzlerce Belçikalı Türkler, büyük coşkuyla ’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetin 100. yılını kutlamanın heyecanını yaşadılar.

Türk ve Atatürk’lü bayraklarla Belediye önünü bir çiçek bahçesine çeviren Türkler, arabalarına astıkları bayraklarla şehir turu yaparak alana geldiler.

Coşkunun hakim olduğu kutlamaya ev sahipliği yapan Namur Belediye Başkanı Maxime Prevot’ ve Namur Türk Derneği Başkanı Berkan Sevimler’in birlikte davetlileri samimi bir şekilde karşıladığı programa, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Namur Balediye Meclis üyelerinden Nermin Kumanov, Adnan Rexhepi ve diğer Belçikalı siyasiler de katılarak, Türk toplumunun bayramını Başkonsolos Deniz’in şahsında kutlayarak, Türk vatandaşlarını tebrik ettiler.

Büşra Keser, Selin Günay ve Erhan Çoban’ın başarılı Türkçe ve Fransızca sunumlarının ardından program, ‘Şehitlere saygı duruşu ve birlikte İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı.

Namur Türk Derneği Başkanı Berkan Sevimler: “Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve 29 Elim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz"

Günün ilk konuşmasını Namur’da saygınlığı ve efendiliğiyle tanınan İşadamı ve Türk Derneği Başkanı Berkan Sevimler yaptı. Katılımcıları selamlayan ve Namur Belediye Başkanı Maxime Prevot’a teşekkür ederek, başladığı konuşmasında Sayın Başkan Sayın Başkonsolosum, saygıdeğer Namur’lu Türkler ve Belçikalı dostlar, bu programımıza katılımınızdan dolayı öncelikle hepinize teşekkür ediyor, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum.

Bu gün burada Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yıl dönümü kutlamak için toplanmış bulunmaktayız. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni gençlere emanet etmiştir. Atalarımızın, bizlerden tek isteği Cumhuriyetimizi her zaman koruyup, sahip çıkmaktır. Bunu yapabilmek için de çok çalışıp, Türkiye Cumhuriyeti'nin adını başarılarla yad ettirmek olacaktır.

Bugün bizleri kırmayıp buraya gelerek bizleri onurlandıran Sayın Başkonsolosumuz Umut Deniz Beyefendiye ve çok kısa bir sürede taleplerimize olumlu yanıt vererek, bayrağımızın belediyenin önünde dalgalanmasına ve burada toplanmamıza olanak sağlayan sayın Maxime Prevot’ya toplumumuz adına teşekkürlerimi arz ediyorum.

Üzerinde yaşadığımız güzel ülke Belçika’nın şirin ili Namur’da Cumhuriyetimizin Yüzüncü yılını kutlama ve bayrağımızın Belediye Önünde sembolük de olsa dalgalanmasından, Belçika Türk toplumu olarak mutlu olmaktayız. Belçikalı Türklerin Belçikaya gelişinin 60. yılını kutlayacağımız 2024 yılı öncesi, Sayın Başkan’ın bu jesti Türk toplumunca takdirle karşılandı.

Her iki güzel ülkemizin halklarının kardeşliği içerisinde bayramımızı kutlamanın sevincini yaşamaktayız. Belçika yöneticilerine hususen sayın belediye başkanımızın şahsında, tüm Namur Halkına  bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Kurtuluş Savaşımızın başlangıcından bu yana Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğü ve birliği için canlarını hiçe saymış şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum” dedi.

Başkonsolos Umut Deniz : “Belçika’daki varlığınızı da daha güzel yarınlara taşıyacak bir değerdir Cumhuriyet”

Daha sonra, konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Brüksel başkonsolosu Umut Deniz ise Türkçe ve Fransızca yaptığı konuşmasında ‘Sayın belediye Başkanı, sayın misafir siyasiler ve Namur’da yaşayan Belçikalı Türk vatandaşlarımız sizleri saygıyla selamlıyorum.

Bugün sizlerle beraber olmak, benim için çok büyük bir mutluluk çünkü, tarihi bir dönüm noktasında Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 100. Yıl önce kurduğu Cumhuriyetimizin bugün 100. Yılını Namur’da kutlamak için sizlerle birlikte buradayım. Bugün hepimiz için büyük bir gururdur. Cumhuriyetimizi yüz yıl öteden bugünlere taşıyan sizler, Türk halkımız aynı zamanda Belçika Türk toplumunun kıymetli mensupları bizlere bundan sonraki Yüzyıl’da büyük bir umut veriyorsunuz

Belçika’daki varlığınızla, gerek Namur’da gerekse, Belçika’nın diğer yerlerinde Cumhuriyetimizin değerlerini, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ülkeye kazandırdığı değerleri daha ileri dönemlere taşımak için çok güzel gayretler içerisindesiniz. Hepinize bu güzel çabalar için teşekkür etmek isterim.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği, Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılını bugün burada kutlamak bizlere nasip oldu. Bundan sonrası için de çok büyük bir yol göstericidir bize bu kutlamalar. Dolayısıyla Belçika’daki varlığınızı da daha güzel yarınlara taşıyacak bir değerdir Cumhuriyet. Bu çerçevede hepiniz her biriniz gerek Namur için gerekse tüm Belçika için bu değerlerin birer temsilcisi konumundasınız.

Atatürk ‘Cumhuriyeti biz kurduk, Onu ileriye taşıyacak olan sizlersiniz” diye gençlere seslenmişti. Biz burada yurt dışındaki vatandaşlarımızı temsilen bulunuyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci Yüzyılına başladığımız bugün,  hepimiz bu gururu ileriye taşımak için de büyük bir azim içerisindeyiz. Sözlerimi bitirmeden önce, Modern Türkiye Cumhuriyetimizi kuran Atatürk ve arkadaşlarını aziz hatırası önünde eğiliyor, onlara geçtiğimiz yüzyıl için şükranlarımızı sunuyorum.

Son sözlerimi Atatürk’ün ‘Bugün bizim için büyük bir bayramdır. Yaşasın Cumhuriyet! sözleriyle sonlandırıyorum” dedi. Başkonsolosun konuşması alkışlarla karşılandı.

Belediye Başkanı olan Maxime Prevot idi. Prevot : "Şehrimizde yaşayan Namurlu Türk vatandaşlarımızın bayramını kutlamaktan mutlu olduk"

Son konuşmacı ev sahibi olan Namur Belediye Başkanı olan Maxime Prevot idi. Prevot yaptığı konuşmada Türkçe ‘Namur Belediyemize Hoş geldiniz’ diye seslendi ardından Fransızca konuştu.

Başkonsolos Umut Deniz başta olmak üzere tüm katılımcıları selamlayan ve katılımlarından dolayı teşekkür eden Başkan Prevot, “Belçika Türk dostluğu uzun yıllara dayanmakta. Belediyemiz içerisinde yaşayan Türk kökenli ve aynı zamanda bizlerin de vatandaşı olan Belçikalı Türklerle bu gün bayramlarını birlikte kutlamaktan dolayı son derece mutluyum. Tarihi bir anı yaşıyoruz. Bundan 100 yıl önce Atatürk tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılını Başkonsolos Sayın Umut Deniz’in şahsında, sizleri tebrik ediyorum.

Güzel şehrimizde yaşamı sizlerle paylaşıyoruz. Bu önemli günü anmak için bana yapılan müracaat sonrası Belediyemizin önündeki Büyük direkler iki Türk bayrağı asarak, Namur’lu Türk vatandaşlarımızın bayram sevincine ortak olmaktan dolayı da mutluyuz.

Bizim her sene bu dönemlerde yapılan ‘KIKK’ Festivali var. Buraya 20-30 bin insan toplanmakta tam da bu dönemde bu bayrakların asılı kalması diğer insanlara dostluk ve tanıtma anlamında çok önemli olacaktır. Namur’lu Türk vatandaşlarımızın mutluluklarına ortak olma adına bu etkinliği düzenledik. Türkler uyum konusunda çok iyi çalışmalarda bulunmaktalar. Buradaki Türk kökenli vatandaşlarımız sosyal yaşamımıza renk katmaktalar. Bizlerle barış içerisinde kardeşlik duygusuyla yaşayan tüm vatandaşlarımızla birlikte Namur Türk toplumuna da teşekkür ediyoruz..

Bizler geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’de meydana gelen depremden dolayı üzüntülerimizi Türk makamlarına ileterek bu anlamda insani yardımlarda da bulunmak için hemen harekete geçerek, buradaki Türk Sivil Toplum kuruluşlarıyla birlikte yardım kampanyalarını destekledik” dedi.

Namur Belediyesi önünde büyük coşkunun yaşandığı Bayram kutlamasında Türkler, gerek belediye Başkanı, gerekse Başkonsolosla tarihi günü anılaştırma adına resim çektirerek, selfi yaptılar… 

Belçika Aydın haber olarak bu tarihi ve anlamlı kutlamayı gerçekleştiren başta Belediye Başkanı Sayın Maxime Prevot, Brüksel Başkonsolosu Sayın Umut Deniz ve Namur Türk Derneği Başkanı Sayın Berkan Sevimler’e çok teşekkür ediyoruz. www.belcikaaydinhaber.com